Αποτελεί μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις στον κόσμο που διενεργείται με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό σε χώρες με υψηλά και μεσαία εισοδήματα (περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά γεννιέται με καισαρική). Ωστόσο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι καισαρικές συνοδεύονται, όχι μόνο από βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στη μητέρα και στο βρέφος, αλλά και από μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή του παιδιού.

Ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Σάρα Στοκ του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 80 έρευνες συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των καισαρικών και των φυσικών τοκετών σε συνολικά 30 εκατομμύρια γυναίκες.

Κίνδυνοι για μαμά και παιδί από καισαρική

Διαπιστώθηκε ότι οι καισαρικές, έχουν μικρότερο κίνδυνο κατά 56% να προκαλέσουν ακράτεια ούρων, αλλά αυξημένο κίνδυνο αποβολής (κατά 27%) και θνησιγένειας του μωρού (κατά 17%) σε μελλοντικές κυήσεις.Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική, είναι πιθανότερο κατά 59% να είναι παχύσαρκα έως τα πέντε και κατά 21% να εκδηλώσουν άσθμα έως τα 12, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν γεννηθεί χωρίς καισαρική.Οι καισαρικές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντερικού μικροβιώματος.