Η χώρα που αντιμετωπίζει το πιο έντονο πρόβλημα γήρανσης πληθυσμού παγκοσμίως καλείται να καλύψει το προβλεπόμενο έλλειμμα 370.000 φροντιστών ηλικιωμένων μέχρι το 2025. Και απ’ ό,τι φαίνεται, τη λύση θα προσφέρει η τεχνολογία.

Ερευνητές έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην παραγωγή απλών ρομποτικών συσκευών που θα παρέχουν βοήθεια στην οικιακή καθημερινότητα των ηλικιωμένων βοηθώντας τους να σηκωθούν όρθιοι, να μεταφερθούν με ασφάλεια από το κρεβάτι στην αναπηρική καρέκλα ή να κάνουν μπάνιο. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναζητά ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών εφαρμογών, όπως π.χ. ρομπότ που θα μπορούν να προβλέψουν πότε οι ασθενείς θέλουν να πάνε… τουαλέτα.

Τα ρομπότ – νοσηλευτές

Ο δρ. Hirohisa Hirukawa, διευθυντής της έρευνας καινοτόμων ρομπότ στο Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Βιομηχανικών Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι στόχος τους είναι αφενός η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του νοσηλευτικού προσωπικού και αφετέρου η ενίσχυση της αυτονομίας των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι στο σπίτι τους. «Η ρομποτική δεν μπορεί να λύσει όλα αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, θα είναι σε θέση να συμβάλει σε ορισμένες από αυτές τις δυσκολίες», ανέφερε ο καθηγητής, και πρόσθεσε ότι τα ρομπότ – φροντιστές έχουν αναπτυχθεί σε μόλις 8% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην Ιαπωνία, λόγω του κόστους αλλά και εξαιτίας της αρνητικής στάσης των νοσηλευτών, οι οποίοι θεωρούν πως η συγκεκριμένη φροντίδα πρέπει να παρέχεται από ανθρώπους.Το ερευνητικό κέντρο του δρ. Hirukawa εργάστηκε σε ένα σχέδιο που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση για να βοηθήσει 98 κατασκευαστές να δοκιμάσουν ρομποτικές συσκευές νοσηλευτικής περίθαλψης. Λόγω κόστους και πολυπλοκότητας τα εν λόγω ρομπότ δεν μοιάζουν ακόμα με ανθρώπους, δεν μιλάνε με τους χρήστες, αλλά διαθέτουν την… έξυπνη τεχνολογία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ελπίζει ότι τέσσερις στους πέντε ηλικιωμένους θα δέχονται τη βοήθεια των ρομπότ μέχρι το 2020.