Vegetarian = Eκείνος που δεν τρώει κρέας.
Vegan = Eκείνος
που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων, όπως γάλα, τυρί, αβγά,
ακόμα και μέλι κ.ά., για τροφή ή ένδυση. Ωστόσο, ο τελευταίος όρος
συνδέθηκε και με την περιποίηση και θεωρείται πλέον παγκόσμια τάση με
τεράστια δυναμική. Τι είναι λοιπόν η vegan περιποίηση ή vegan skincare;

Το vegan skincare, που στα ελληνικά θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως «χορτοφαγική περιποίηση», είναι μια κατηγορία καλλυντικών που διευρύνεται με τέτοια ταχύτητα, ώστε αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα αλλάξει το μέλλον της βιομηχανίας της ομορφιάς.

Για την ιστορία…

Οταν ο πατριός τής Τata Harper διαγνώστηκε με καρκίνο, οι γιατροί του είπαν να σταματήσει να χρησιμοποιεί καλλυντικά με χημικούς παράγοντες, όπως καθαριστικά σώματος και σαμπουάν. Για λόγους ηθικής υποστήριξης, η Τata τα σταμάτησε και εκείνη, αλλά με μεγάλη δυσκολία. «Λατρεύω τα καλλυντικά αλλά όταν άρχισα να χρησιμοποιώ οικολογικά, απογοητεύτηκα από τα αποτελέσματά τους». Το γεγονός αυτό την έκανε να δημιουργήσει μία από τις πιο γνωστές μάρκες vegan καλλυντικών. Σήμερα την εξυμνούν οι beauty bloggers, αλλά και διασημότητες όπως η Gwyneth Paltrow, λόγω της υψηλής ποιότητας των φυσικών καλλυντικών της.

H Jessica Alba είναι άλλη μία περίπτωση που ίδρυσε την εταιρεία καλλυντικών Honest Βeauty επειδή δεν ήταν ικανοποιημένη από τα καλλυντικά που κυκλοφορούσαν στην αγορά. «Εψαχνα για καλλυντικά με απόλυτα ασφαλείς συνθέσεις, ωραίο design και προσιτές τιμές και κανένα από αυτά τα κριτήρια δεν ταίριαζε με ό,τι κυκλοφορούσε. Η Jessica Alba και η Tata Harper είναι εκατομμυριούχοι πλέον, βλέποντας τις πωλήσεις των καλλυντικών τους να εκτοξεύονται στα ύψη.

Τα vegan καλλυντικά αφορούν μια ευρεία γκάμα, από την περιποίηση μέχρι το μακιγιάζ, από ενυδατικές κρέμες και σαμπουάν μέχρι λιπ γκλος και βερνίκια νυχιών.
«Το δέρμα μας απορροφά ως και το 60% από ό,τι του εφαρμόζουμε, γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό τα καλλυντικά μας να είναι τόσο αγνά όσο και οι τροφές που καταναλώνουμε» υποστηρίζει ο Gabriel De Santino, ο ιδρυτής της εταιρείας vegan καλλυντικών Zuzu Luxe.

Η περιποίηση των χορτοφάγων

Vegan σύνθεση είναι εκείνη που δεν περιέχει χημικά συστατικά, αλλά ούτε και συστατικά από το ζωικό βασίλειο, όπως κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ, κερί μέλισσας κ.ά. Επίσης εννοείται ότι δεν είναι δοκιμασμένα σε ζώα, ενώ η συσκευασία τους προέρχεται από ανακυκλώσιμα υλικά.

Top 5
Ποια είναι τα κορυφαία πέντε καλλυντικά συστατικά που δεν θα βρούμε στα vegan καλλυντικά.

1. Phthalates
Οι φθαλικές ενώσεις είναι μια ομάδα χημικών που περιέχονται στα βερνίκια νυχιών, σε κάποια αρώματα, αποσμητικά χώρου αλλά και ενυδατικές κρέμες. Θεωρούνται επιβλαβή για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία μας, αφού μπορεί να συνδέονται με ορμονικές διαταραχές και αναπτυξιακά προβλήματα.

2. Τriclosan
Το συναντάμε σε κάποια αντιβακτηριδιακά σαπούνια, οδοντόπαστες, αποσμητικά, καθαριστικά για το πρόσωπο και το σώμα. Θεωρείται ύποπτο για αλλεργίες.

3. Parabens
Πρόκειται για συστατικά που η ονομασία τους λήγει σε -ethyl, -propyl, -isopropyl. Αμφιλεγόμενες ουσίες που αφενός εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηριδίων, προκειμένου να διατηρούνται αναλλοίωτα τα καλλυντικά.

4. Formaldeyde
Συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Η φορμαλδεΰδη βρίσκεται σε βερνίκια νυχιών, σε τζελ μαλλιών, σε σαπούνια, ακόμα και σε μωρομάντιλα. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

5. Sodium lauryl sulfate
Το λαουρυλοθειικό νάτριο είναι αφριστικός παράγοντας και κάποτε βρισκόταν σε μερικές καθαριστικές συνθέσεις, όπως οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα. Είναι ένα αλλεργιογόνο συστατικό που πλέον έχει αντικατασταθεί από το θειικό νάτριο (sodium laureth sulfate), το οποίο είναι πιο ανεκτό από την επιδερμίδα και βιοδιασπώμενο.