Τα ζευγάρια που επιλέγουν να παντρευτούν ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν, λένε οι στατιστικολόγοι. Επίσης όσοι σχεδιάζετε να ανέβετε τα σκαλιά της εκκλησίας, καλύτερα αποφύγετε τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Γάμος ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι λένε οι αριθμοί

Αυστραλοί και οι Ολλανδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιαν Καμπάτεκ του
Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από
1,1 εκατομμύρια γάμους, συσχετίζοντας τη διάρκεια κάθε γάμου με την
ημερομηνία που έγινε.Η μελέτη δείχνει ότι όσοι παντρεύονται ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα διαζυγίου αργότερα και 45% μικρότερη πιθανότητα να γιορτάσουν την τρίτη επέτειο του γάμου τους. Το 6% των γάμων που γίνονται τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν διαλυθεί μέσα στην επόμενη τριετία, έναντι ποσοστού 4% κατά μέσο όρο για όλες τις μέρες του έτους.

«Όχι» στις ιδιαίτερες ημερομηνίες γάμου

Έμφαση δόθηκε στη σύγκριση ανάμεσα σε δημοφιλείς και ιδιαίτερες ημερομηνίες γάμου, όπως η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και μέρες με χαρακτηριστική διαδοχή αριθμών (π.χ. 9/9/99 ή 1/2/03), και σε κοινές μέρες χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Οι γάμοι που γίνονται σε «σπέσιαλ» ημερομηνίες είναι αυξημένοι κατά 137% έως 509% σε σχέση με τις κοινές ημερομηνίες, καθώς οι μελλόνυμφοι τείνουν να τις προτιμούν ως σημαδιακές. Διαπιστώθηκε όμως ότι, για κάποιο περίεργο λόγο, οι «ξεχωριστές» ημερομηνίες γάμου σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα διαζυγίου κατά 18% έως 36%. Η πιθανότητα χωρισμού είναι μεγαλύτερη για τα ζευγάρια που παντρεύονται για πρώτη φορά.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ζευγάρια που επιλέγουν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου για τον γάμο τους, έχουν συνήθως ζήσει λιγότερο από έναν χρόνο μαζί έως τότε, ίσως γιατί είναι πιο παρορμητικά στην απόφασή τους να παντρευτούν.Επίσης, για ανεξήγητο λόγο, η πιθανότητα διαζυγίου είναι μεγαλύτερη για όσους παντρεύονται τις Δευτέρες ή τις Τρίτες. Βέβαια τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν περισσότερο για το εξωτερικό, και όχι για τη χώρα μας, εφόσον οι περισσότεροι γάμοι γίνονται Σάββατο ή Κυριακή.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: