Η αποστροφή των παιδιών στα λαχανικά και τα χορταρικά είναι αρκετά συνηθισμένη περίπτωση. Όπως αρκετά συνηθισμένη είναι και η μάχη των γονιών για να τα πείσουν να τα δοκιμάσουν. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που καταφεύγουμε στην δωροδοκία. Πιάνει όμως;

Μάλλον όχι, αποφάνθηκε η επιστήμη. Το να προσφέρεις «ανταμοιβή» σε ένα παιδί προκειμένου να δοκιμάσει λίγα λαχανικά ή χόρτα φαίνεται πως δεν λειτουργεί.

Η καλύτερη στρατηγική να το πείσετε να δοκιμάσει κάτι το οποίο μισεί είναι να του το βάζετε συνεχώς μπροστά του. Η δωροδοκία ταυτοχρόνως δεν έχει κανένα πρόσθετο πλεονέκτημα, διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 154 παιδιών από βρεφονηπιακούς σταθμούς διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 95% των παιδιών δοκίμασαν τελικά ένα λαχανικό που δεν τους άρεσε μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Οσον αφορά στα παιδιά τα οποία δωροδοκήθηκαν με αυτοκόλλητα και παιχνίδια μόλις το 2% πείσθηκε να δοκιμάσει.

«Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών ότι η αγάπη και η κατανάλωση ενός αρχικά μισητού λαχανικού από τα παιδιά μπορεί να βελτιωθεί αν το βλέπουν συνεχώς μπροστά τους στο τραπέζι», αναφέρουν οι βέλγοι ερευνητές.