Στο πλαίσιο μιας νέας βρετανο-αμερικανικής γενετικής έρευνας, της μεγαλύτερης του είδους της μέχρι σήμερα, οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου, Σαουθάμπτον και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρ Ντέηβιντ Χιλ, ανέλυσαν στοιχεία και συνέκριναν το DNA περισσοτέρων από 240.000 ανθρώπων.
Τα πορίσματα της έρευνας: Εντοπίστηκαν 538 γονίδια και 187 περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με τη νοημοσύνη. Μερικά από αυτά τα γονίδια συνδέονται και με άλλα πράγματα, όπως η μακροζωία.
Τα γονίδια της εξυπνάδας -τουλάχιστον ορισμένα από αυτά- φαίνεται ότι βελτιώνουν τη μετάδοση των σημάτων μεταξύ των νευρώνων σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και, παράλληλα, προστατεύουν από την άνοια και τον πρόωρο θάνατο.

Οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν καλύτερη σωματική υγεία;

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Χιλ, «οι άνθρωποι με ανώτερη επίπεδο νοητικής λειτουργίας τείνουν να έχουν καλύτερη σωματική υγεία και να ζουν περισσότερο». Ωστόσο, παρά την ανακάλυψη αυτών των γονιδίων, είναι ακόμη δύσκολο να προβλέψει κανείς το ΙQ ενός παιδιού, μέσω της ανάλυσης του DNA του.
Όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα γονίδια που βρήκαν για να προβλέψουν τη νοημοσύνη μιας ομάδας άλλων ανθρώπων, ήταν σε θέση να προβλέψουν μόνο το 7% των διαφορών που είχαν τα άτομα αυτά μεταξύ τους, όσον αφορά τον δείκτη νοημοσύνης.

Πρόβλεψη του IQ με δείγμα σάλιου ή αίματος

Έστω κι έτσι πάντως, σε αυτόν τον μικρό βαθμό, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μπόρεσαν να κάνουν μια πρόβλεψη για τον δείκτη νοημοσύνης, με βάση δείγμα σάλιου ή αίματος που έχει ληφθεί για την ανάλυση γενετικού υλικού.

Ο ρόλος της ανατροφής και της εκπαίδευσης

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 50% έως 80% των διαφορών της γενικής νοημοσύνης μεταξύ των ανθρώπων έχει γενετική βάση, ενώ το υπόλοιπο σχετίζεται με την ανατροφή, την εκπαίδευση και γενικότερα με το περιβάλλον. Φαίνεται ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ασφαλές περιβάλλον, με κατάλληλη διατροφή, χωρίς να εκτίθενται σε μεγάλη ρύπανση και τα οποία λαμβάνουν μια αγωγή με πολλά ερεθίσματα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ εξυπνάδας και μεγαλύτερο δείκτη IQ.