Ο καρπός που λέγεται αργκάν

Είναι στρογγυλός, μοιάζει με την ελιά και έχει κουκούτσι. Από τη σύνθλιψη των κουκουτσιών προκύπτει το διάσημο έλαιο, το argan oil ή αργκανέλαιο.

Το έλαιο

Η διαδικασία εξαγωγής του ελαίου είναι μια χειρωνακτική παραδοσιακή διαδικασία που παλαιότερα γινόταν με το χέρι πάνω σε πέτρινες πλάκες, κυρίως από γυναίκες της φυλής των Βερβερίνων. Χρειάζονται 12 με 20 ώρες χειρωνακτικής εργασίας για ένα λίτρο ελαίου αργκάν, το οποίο εξάγεται από τη σύνθλιψη των καρπών του δέντρου που οι ντόπιοι ονομάζουν το «δέντρο της ζωής», αφού επιβιώνει κάτω από αντίξοες συνθήκες στην ημιάνυδρη έρημο του νότιου Μαρόκου. Γι’ αυτό εύλογα το αργκανέλαιο θεωρείται ένα από τα πολύτιμα και περιζήτητα συστατικά καλλυντικών.

Η αντιοξειδωτική του δράση

Η μοναδική αξία του αργκανέλαιου έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Αποτελείται κατά 80% από λιπαρά οξέα, ιδίως ω-6 και ω-3, καθώς και από βιταμίνη Ε (για την ακρίβεια, περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης Ε από ό,τι το ελαιόλαδο). Τα λιπαρά οξέα δυναμώνουν τα κυτταρικά τοιχώματα, εμποδίζοντας έτσι την απώλεια υγρασίας από την επιδερμίδα, ενώ η βιταμίνη Ε είναι μια πολύτιμη ουσία που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τους ιστούς του δέρματος από το οξειδωτικό στρες.

Αυτό το ξέρατε;

Εκτός από λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, το αργκανέλαιο περιέχει σκουαλένη, ένα φυσικό ενυδατικό στοιχείο που διατηρεί το δέρμα απαλό, και φυτοστερόλες, που συμβάλλουν στην προστασία του κολλαγόνου.

Tα φύλλα

Τα φύλλα της αργανιάς έχουν μήκος 2-4 εκ. και οβάλ σχήμα με στρογγυλή άκρη. Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, τα φύλλα αυτά είναι το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του φυτού. Από εκεί πηγάζει η γενετική κληρονομιά του, άρα και όλη η δύναμη αναζωογόνησής του. Από ένα φύλλο μπορούν να γεννηθούν πολλά εκατομμύρια θυγατρικά κύτταρα. Λαμβάνοντας αυτό το δεδομένο υπόψη της, η κοσμετολογία εισήγαγε σε αντιγηραντικές συνθέσεις βλαστικά κύτταρα από τα φύλλα αργκάν, προκειμένου να διεγείρουν και να πολλαπλασιάσουν τα κύτταρα του δέρματος. Τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν εντυπωσιακά. Αποδείχθηκε ότι τα βλαστικά κύτταρα αργκάν, όταν δράσουν στην καρδιά του χορίου -της στιβάδας του δέρματος όπου γίνονται όλες οι διαδικασίες ανανέωσής του-, διεγείρουν τη γέννηση εκατομμυρίων νέων κυττάρων με αποτέλεσμα την αύξηση της πυκνότητας του δέρματος, τη σύσφιγξη του περιγράμματος και τη λείανση των ρυτίδων.

Tip:
Το έλαιο αργκάν είναι εξαιρετικό για την ενυδάτωση του δέρματος ύστερα από ηλιοθεραπεία.

Έλαιο αργκάν: 9 καλλυντικές ιδιότητες

* Επουλώνει και αναδομεί το ξηρό, σκασμένο δέρμα.
* Επαναφέρει τα σωστά επίπεδα υγρασίας στα κύτταρα.
* Προστατεύει το επιδερμικό φράγμα του δέρματος.
* Προφυλάσσει το κολλαγόνο από το οξειδωτικό στρες.
* Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
* Αναπλάθει τα πετσάκια και δυναμώνει τα νύχια.
* Θωρακίζει τον φλοιό της τρίχας και «γεμίζει» τα κενά του, προσφέροντας λείανση και ελαστικότητα.
* Ανακουφίζει από την ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής.
* Εμποδίζει την εμφάνιση των ραγάδων.