Μάνος Ελευθερίου

Είναι αρρώστια τα τραγούδια

Με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου έλληνα ποιητή, στιχουργού και πεζογράφου, ένα ανεπανάληπτο βιβλίο με συλλογή κειμένων του, για συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργού και το ελληνικό τραγούδι.

Κείμενα για συνθέτες, τραγουδιστές και στιχουργούς, και κυρίως για την υπόθεση του ελληνικού τραγουδιού. O Μάνος Ελευθερίου ευτύχησε να συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους συνθέτες. Oρισμένοι ήταν «θηρία». Αλλοι μικρά θηρία του γάλακτος, χαμένων γονέων, που βύζαιναν από άλλα ζώα, και ορισμένοι αδιάφοροι και ανθρωπάκια. Ωστόσο τα τραγούδια όλων ταξίδευαν μυστικά σε δίσκους, σε CD, ραδιόφωνα, πίστες, θέατρα και στάδια, αδιαφορώντας και για τις συνθήκες που γράφτηκαν και για κείνους που τα ‘γραψαν. Δεν είναι ντροπή να αγαπάει κανείς το τραγούδι. Και όπως υπάρχουν άνθρωποι που εθελοντικά αγωνίζονται για την ισορροπία της φύσης, για τα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά, και όπως υπάρχουν κέντρα για τα σπάνια είδη που κινδυνεύουν και τα περιθάλπουν με αγάπη κι αφοσίωση, έτσι θα ‘πρεπε να υπάρχουν και αντίστοιχα κέντρα για ό,τι κινδυνεύει σ’ αυτόν τον τόπο και για το ελληνικό τραγούδι! Γιατί το τραγούδι πολλές φορές κινδύνεψε και πολλές φορές επουλώθηκε από τις πληγές που του άνοιξαν τα σκάγια αδέξιων κυνηγών δολοφόνων. Εστω και έναν αν βοηθήσουν τούτα τα κείμενα να αγαπήσει περισσότερο το ελληνικό τραγούδι, το παιχνίδι έχει κερδηθεί.

 

Μαζί,

Ο Παίκτης

Ενα βαθιά ψυχολογικό κείμενο με αυτοβιογραφικά στοιχεία. O Ντοστογιέφσκι σκιαγραφεί με απαράμιλλο τρόπο τα πάθη των ανθρώπων. Μια συγκλονιστική ανατομία της κοινωνικής και ηθικής συμπεριφοράς των ηρώων του έργου.

Hρωας της ιστορίας είναι ένας Ρώσος που βρίσκεται στο εξωτερικό. Eνας ντόμπρος χαρακτήρας, ένας άνθρωπος με πολύπλευρη ανάπτυξη, αλλά και ανώριμος από κάθε άποψη, κάποιος ο οποίος έχει χάσει όλη του την πίστη, που δεν τολμάει όμως να διακηρύττει ότι δεν πιστεύει, που επαναστατεί εναντίον της εξουσίας, αλλά και που τη φοβάται συγχρόνως. Μα το πιο σημαντικό είναι ότι όλη η ζωτικότητα του, η δύναμή του, η ορμή του, το κουράγιο του ακόμα, έχουν όλα ταυτιστεί με τη ρουλέτα. Είναι ένας ΠΑΙΚΤΗΣ. Με τον τρόπο του είναι ένας ποιητής, ο οποίος ντρέπεται γι’ αυτό, επειδή στο βάθος ξέρει ότι αυτή η ποίηση είναι άχρηστη, αν και η ανάγκη για κίνδυνο τον δικαιώνει και τον λυτρώνει στα ίδια του τα μάτια…

Επιπλέον,

Autohub. Το πληρέστερο ένθετο για το αυτοκίνητο

&

Το ανανεωμένο ΒHMAgazino με νέο σχήμα, μοντέρνο σχεδιασμό και στην απλή έκδοση των €2.

ΒHMAgazino. Δεν ακολουθεί τάσεις, τις δημιουργεί.

Ακολουθήστε το στο Google News