Οι καρδιοπάθειες ευθύνονται για τον 1 στους 4 θανάτους στη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α. ενώ περίπου το 16% των θανάτων που προκαλούνται από αυτές οφείλεται στην ελλιπή κατανάλωση φρούτων, σύμφωνα με μία πρόσφατη βρετανική μελέτη.

Ωστόσο, υπάρχουν αισιόδοξα νέα: Τρώγοντας μια χούφτα μούρα τη μέρα μειώνεται κατά 40% ο κίνδυνος της καρδιοπάθειας.

Αυτό το σημαντικό ποσοστό οφείλεται στις ανθοκυανίνες, δηλαδή τις αντιοξειδωτικές ουσίες που χαρίζουν το κόκκινο, μπλε ή μοβ χρώμα στα διάφορα είδη μούρων. Σύμφωνα με το πόρισμα όχι μιας, αλλά 25 ερευνών, οι ανθοκυανίνες μειώνουν την αρτηριοσκλήρυνση, την πίεση καθώς και τις φλεγμονές, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιοπαθειών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ανθοκυανινών και των καρδιοπαθειών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μία με δυο μερίδες τη μέρα από κάποιο είδος μούρου, π.χ. μύρτιλα, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες κ.ά. προσφέρουν αρκετές ανθοκυανίνες ώστε να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον βρέθηκε ότι η δράση των ανθοκυανινών είναι ισχυρότερη στους νέους ενήλικες απ’ ό,τι στους μεγαλύτερους.

Αναμένονται νέες έρευνες που θα εξακριβώσουν με ποιον ακριβώς τρόπο δρουν οι ανθοκυανίνες στον οργανισμό. Μέχρι στιγμής πιστεύεται ότι αλλάζουν τα επίπεδα των βακτηριδίων στο έντερο, κάτι που επιδρά ευεργετικά και στην ποιότητα των αρτηριών και στη μείωση της πίεσης αλλά και στις φλεγμονές.

Η δύναμη των μύρτιλων στα παιδιά

Τα μύρτιλα ενισχύουν τα αντανακλαστικά των παιδιών κατά 9%. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχουν τα μούρα. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν την επικοινωνία μεταξύ των νεύρων και ταυτόχρονα αναγεννούν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η επικεφαλής της μελέτης, η καθηγήτρια Claire Williams από το Πανεπιστήμιο του Reading δήλωσε: « Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες που συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά, σε χυμούς αλλά και στο τσάι και στη μαύρη σοκολάτα και συνδέονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, αφού έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση.