Ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον, Χάρβαρντ και Μινεσότα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σεθ Κάρναχαν, ανέλυσαν σχεδόν 582.000 περιστατικά εμφραγμάτων σε διάστημα 19 ετών, διαπιστώνοντας ότι το ταίριασμα του φύλου ανάμεσα στην ασθενή και στη γιατρό φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι οι γυναίκες γιατροί τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς σε σχέση με τους άνδρες γιατρούς. Το όφελος του να έχει κανείς γυναίκα γιατρό, είναι πιο ορατό για μια γυναίκα ασθενή», δήλωσε ο καθηγητής Σεθ Κάρναχαν.
Πιο συγκεκριμένα, αν μια γυναίκα ασθενής «πέσει» σε άνδρα γιατρό, η πιθανότητα επιβίωσής
της είναι 1,5% μικρότερη. Αυτό σημαίνει ότι στις 1.000 γυναίκες που
φθάνουν στα επείγοντα, 15 περισσότερες θα έχαναν τη μάχη μετά από
έμφραγμα, αν τις αναλάμβαναν μόνο άνδρες γιατροί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια γυναίκα γιατρός σκέφτεται συνήθως πιο σφαιρικά για να βρει λύσεις για ασθενείς που δεν έχουν εμφανή συμπτώματα –κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στις γυναίκες-ασθενείς. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες γιατροί τείνουν να αναζητούν τα κλασικά συμπτώματα που είναι ιδιαίτερα εμφανή στους άνδρες-ασθενείς.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη γυναίκα γιατρός, καλό είναι να
την αναλάβει άνδρας που συναναστρέφεται με αρκετές γυναίκες συναδέλφους
του ή που έχει για περισσότερο από μια δεκαετία γυναίκες ασθενείς,
σημειώνει η εν λόγω μελέτη.

Η διαφορά στα ποσοστά επιβίωσης των δύο φύλων

Η διαφορά στα ποσοστά επιβίωσης των δύο φύλων εμφανίζουν μεγαλύτερη απόκλιση στους άνδρες γιατρούς (0,7%) από ό,τι στις γυναίκες συναδέλφους τους (0,2%): όταν ο γιατρός ήταν γυναίκα, πέθαναν από το έμφραγμα το 11,8% των ανδρών και το 12% των γυναικών, ενώ όταν ήταν άνδρας ο γιατρός, τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών ήταν 12,6% για τους άνδρες και 13,3% για τις γυναίκες.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών γιατρών στα επείγοντα ενός νοσοκομείου, τόσο αυξάνεται το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών ασθενών.

Μικρότερες οι πιθανότητες να γλιτώσουν από έμφραγμα οι γυναίκες

Από την άλλη όμως, η μελέτη δείχνει ότι, άσχετα με το φύλο του γιατρού, οι γυναίκες έχουν μικρότερες πιθανότητες να γλιτώσουν μετά από έμφραγμα σε σχέση με τους άνδρες ασθενείς. Μία αιτία γι’ αυτό είναι ότι οι γυναίκες συνήθως καθυστερούν περισσότερο από ό,τι οι άνδρες να αναζητήσουν θεραπεία από καρδιολόγο για τα διαφαινόμενα προβλήματά τους, ενώ δεν παρουσιάζουν πάντα σωστά τα συμπτώματά τους. Εν μέρει αυτό οφείλεται στη διάχυτη -αλλά εσφαλμένη- εντύπωση ότι η καρδιοπάθεια και το έμφραγμα είναι κατά βάση ανδρικό πρόβλημα.