Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής την Εμμανουέλα Γακίδου, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου, διαπίστωσε ότι το 2016 σχεδόν τρία εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονταν στο αλκοόλ, περιλαμβανομένου και του 12% των θανάτων ανδρών, ηλικίας 15-49 ετών.

«Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι εκτεταμένοι. Τα ευρήματά μας είναι σε συμφωνία με άλλα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, που εντοπίζουν ξεκάθαρες και πειστικές σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του πρόωρου θανάτου, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η μηδενική κατανάλωση αλκοόλ ελαχιστοποιεί τον συνολικό κίνδυνο για την υγεία», εξηγεί η Δρ Γακίδου. Παγκοσμίως, το 2016 πάνω από δύο δισεκατομμύρια άτομα ήταν πότες με το 63% να είναι άνδρες.

Η μελέτη εστίασε σε στοιχεία από 195 χώρες και περιοχές, την περίοδο 1990-2016, με έμφαση στην ηλικία και το φύλο και παθήσεις όπως: τα καρδιαγγειακά νοσήματα (κολπική μαρμαρυγή, το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή νόσος, η καρδιακή ισχαιμία και η αλκοολική καρδιομυοπάθεια), οι καρκίνοι του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του οισοφάγου, του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και της ρινικής κοιλότητας, η κίρρωση ήπατος λόγω κατάχρησης αλκοόλ, η επιληψία, η παγκρεατίτιδα και οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και η φυματίωση, οι τραυματισμοί (εκούσιοι και ακούσιοι), η δηλητηρίαση, ο πνιγμός και άλλες βλάβες.

«Οι φορείς υγείας στις χώρες αυτές θα πρέπει να εξετάσουν με προσοχή τα συμπεράσματα της μελέτης και να αναπτύξουν προγράμματα υγείας για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των πολιτών τους. Υπάρχει επείγουσα και διαρκής ανάγκη για πολιτικές υγείας που θα ενθαρρύνουν τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ή της πλήρους αποχής απ’ αυτό. Ο μύθος ότι ένα ή δύο ποτά την ημέρα κάνουν καλό, είναι πράγματι μόνο ένας μύθος. Και η μελέτη μας έρχεται να καταρρίψει αυτόν τον μύθο», καταλήγει η Δρ Εμμανουέλα Γακίδου.