http://tv.in.gr/spot/TANEA-2018.09.05.mp4

Αυτό το Σάββατο μαζί με ΤΑ ΝΕΑ, αποκτήστε έναν μοναδικό παγκόσμιο γεωμορφολογικό χάρτη σε μεγάλη διάσταση 70 x 100. Η έκταση και ο πληθυσμός των ηπείρων, αλλά και πληροφορίες για τις μεγαλύτερες θάλασσες, οροσειρές, λίμνες, νησιά και ποτάμια.

Μαζί,

ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ

Οι μαύρες ημέρες του ελληνισμού της Πόλης

Τα τραγικά γεγονότα του πογκρόμ κατά της ελληνικής μειονότητας, όπως αποτυπώθηκαν δημοσιογραφικά από τις εφημερίδες μας, στιγμή προς στιγμή την ώρα που συνέβαιναν.
Η σχέση με το Κυπριακό, ο ρόλος της Αγγλίας, το τουρκικό παρακράτος και η επίδραση του Ψυχρού Πολέμου. Μία πολύτιμη και επίκαιρη πηγή γνώσης για τους στόχους και τις μεθόδους της Τουρκίας.

Τα Σεπτεμβριανά που εξελίχθησαν στην Κωνσταντινούπολη το φθινόπωρο του 1955 σε βάρος της ελληνικής μειονότητας της Πόλης υπήρξαν οι χειρότερες μέρες του εκτός Ελλάδος ελληνισμού από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με διαφορά 33 ετών, τα Σεπτεμβριανά ήταν στην ουσία η «συμπλήρωση» του 1922 για τους Τούρκους καθώς επέκτειναν τον βίαιο εξανδραποδισμό της ελληνικής μειονότητας από τη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη φορά παραβιάζοντας ευθέως και τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Ενα σκληρό και εκτεταμένο πογκρόμ που εκτελέστηκε από το τουρκικό παρακράτος, αναμφίβολα με την ανοχή, αν όχι την ενεργό άτυπη υποστήριξη του τουρκικού κράτους, αλλά και που δεν είναι άμοιρο διεθνών διπλωματικών ισορροπιών της περιόδου.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για αποτέλεσμα πολύπλοκων, συγκρουσιακών πολυμερών σχέσεων και προϊόν μεγάλου βάθους χρόνου, για να κατανοήσει κανείς τα Σεπτεμβριανά, πρέπει να πάει πιο πίσω και να επεκταθεί και στο Κυπριακό − την εποχή που η Κύπρος, στα τέλη του 19ου αιώνα, προσφέρεται από τον σουλτάνο ως δώρο στη Βρετανική Αυτοκρατορία για τη στάση που κράτησε υπέρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά την ήττα της δεύτερης στο Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Η οθωμανική κυριαρχία αιώνων έπαψε τότε στην Κύπρο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το Λονδίνο απαίτησε και την εξαφάνιση κάθε μορφής άτυπης οθωμανικής παρουσίας και εξουσίας στο νησί, σε μια εξαιρετικά βαθιά παραλλαγή της τέχνης του «διαίρει και βασίλευε». Τα Σεπτεμβριανά συνδέονται άμεσα και ευθέως με τις εξελίξεις στο Κυπριακό λίγους μήνες πριν, στα τέλη του 1954, και με τη σύγκρουση της Ελλάδας με την Αγγλία στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως συνδέονται και με την ισορροπία των μεγάλων δυνάμεων και τη σημασία που ξαφνικά απέκτησε η Τουρκία στην αιχμή του Ψυχρού Πολέμου.