Δεν υπάρχει πιο βασανιστικό, πικρό μα και σύνθετο ερώτημα στην ελληνική ιστορία από το πώς και γιατί φθάσαμε στη Μικρασιατική Καταστροφή − ερώτημα που η απάντησή του να απαιτεί πιο δομική σύνθεση, ουσιαστικά την επιτομή, τόσο των παθογενειών της ελληνικής πολιτικής ζωής όσο, κυρίως, και της ουσίας που καθορίζει τη διαχρονική διεθνή ισορροπία της Ελλάδας. Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει, λίγα μόλις χρόνια μετά τα γεγονότα του 1922, κατά τη 14η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1936, η αποκαλυπτική σειρά δημοσιευμάτων των «Αθηναϊκών Νέων», «επί τη βάσει αγνώστων εγγράφων», που παρουσιάζονται ξανά και για πρώτη φορά σήμερα στο σύνολό τους, έπειτα από 82 χρόνια.

Τα κείμενα αυτά έχουν τεράστια ιστορική σημασία, καθώς γράφονται σε μια εποχή κατά την οποία τα γεγονότα είναι ακόμα νωπά, την ώρα που βρίσκεται ακόμη εν ζωή η γενιά που τα βίωσε. Ετσι, όσα περιλαμβάνονται σε αυτά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για τον σημερινό αναγνώστη, ο οποίος έρχεται σε άμεση επαφή, με τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή όπως τις κατέγραψε πρακτικά η ίδια η εποχή τους και όχι η εκ των υστέρων αποτύπωση και έρευνα.

Μαζί,

Esquire

Ο άντρας στα καλύτερά του

– Tom Hardy: Ο αυθεντικότερος τύπος των show business δεν πουλάει σταριλίκια

– Μαθήματα αποπλάνησης του χρόνου από την ακαταμάχητη Μόνικα Μπελούτσι

– Heston Blumenthal. Μαθήματα ζωής από τον τύπο που μαγείρεψε τη ζωή την ίδια

– Γιάννης Βαρουφάκης. Ο καθηγητής της θεωρίας των παιγνίων στο κορυφαίο του παιχνίδι του ξέμεινε με τον μουτζούρη στο χέρι

– Μόδα. Τι να φορέσεις τώρα. Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για να μην είσαι εκτός εποχής

– Θέατρο preview. Οι νέες παραστάσεις που θα γίνουν talk of the town

– Cine preview. Οι ταινίες που θέλουμε να δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς

– Τα καθημερινά gadgets που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον εαυτό σου

– Το netflix, το instagram, το facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα

– Τα λάθη του πρωτάρη στο γυμναστήριο

Ακολουθήστε το στο Google News