Από αυτή την Κυριακή, ΤΟ ΒΗΜΑ προσφέρει στους αναγνώστες του τη μνημειώδη «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

  • Η συγκλονιστική περιπέτεια της διαμόρφωσης της Ευρώπης. Από το Βυζάντιο, στην Αναγέννηση.
  • Το κορυφαίο επίτευγμα της ελληνικής σκέψης του 20ού αιώνα
  • Ενα πνευματικό καταφύγιο σε δύσκολους καιρούς
  • Μια πυξίδα ζωής για όλους τους Ελληνες

Η «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» ανασυνθέτει μοναδικά την περιπέτεια της διαμόρφωσης της Ευρώπης, χτισμένης πάνω στις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού. Με τον πνευματικό πλούτο και την αφηγηματική της δύναμη θα συναρπάσει και θα οπλίσει με γνώση ζωής κάθε αναγνώστη, κάθε ηλικίας. Μια εκδοτική προσφορά εθνικής σημασίας, καθώς καθιστά προσιτό σε όλους το opus magnum της σύγχρονης ελληνικής σκέψης.

Ο πρώτος τόμος της «Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» εκδόθηκε το 1941, στα μαύρα χρόνια της Κατοχής και απαιτήθηκαν συνολικά 57 χρόνια μέχρι να λάβει την τελική του μορφή. Σήμερα εκδίδεται ειδικά για τους αναγνώστες του «Βήματος».

Οπως για τον συγγραφέα της, η «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» μπορεί και για τον κάθε αναγνώστη της να αποτελέσει πνευματικό καταφύγιο ανάτασης σε δύσκολους καιρούς. Κι αυτό, επειδή είναι μία γεμάτη αμεσότητα συναρπαστική εξιστόρηση της ευρωπαϊκής σκέψης και τέχνης από τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, μέχρι τον Χέγκελ, τις απαρχές του μαρξισμού και τον Γαλλικό Ρομαντισμό. Δηλαδή, της πνευματικής ραχοκοκαλιάς που διαμόρφωσε όχι μόνον την Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό. Ομως, η «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» είναι κάτι ακόμη περισσότερο, αφού, παράλληλα με την πνευματική, ο Κανελλόπουλος γράφει ουσιαστικά και την πολυτάραχη πολιτική ιστορία του ευρωπαϊκού χώρου.

Η σκέψη, η τέχνη και η κοινωνική σημασία τους για τον σχηματισμό της Ευρώπης, όπως παρουσιάζονται σε αυτό το μοναδικό σε διεθνή κλίμακα, έργο, εκλύουν όλη τη δύναμη της αναζωογόνησης, της αναβάπτισης στην αστείρευτης δύναμης αληθινή ευρωπαϊκή κληρονομιά μας και στις βαθύτερες αξίες της. Ενα έργο πολύτιμο, μια πυξίδα ζωής, για όλους τους Ελληνες.

Αυτή την εβδομάδα

Από τον Αυγουστίνο ως τον Φραγκίσκο της Ασσίζης.

Στον πρώτο τόμο, ο αναγνώστης παρακολουθεί τη θρησκευτική και πολιτική επικράτηση του Χριστιανισμού, που οδήγησε στην πιο μακρόβια αυτοκρατορία όλων των εποχών, το Βυζάντιο.

Την ίδια ώρα που η Κωνσταντινούπολη ακμάζει πνευματικά, οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά, από την άλλη πλευρά, το παλιό δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας διανύει την αντίστροφη τροχιά: βυθίζεται σε έναν μακρύ Μεσαίωνα. Αλλά στη διάρκεια αυτού ακριβώς του Μεσαίωνα αναπτύσσονται σταδιακά και οι δυνάμεις που θα φέρουν το τέλος του. Η αρχαία ελληνική σκέψη γίνεται θεμέλιο της Αναγέννησης, η οποία προετοιμάζεται αργά μα νομοτελειακά στη Δύση.

Με γλώσσα και αφήγηση συναρπαστική, ο Κανελλόπουλος παρακολουθεί  παράλληλα την πορεία των δύο αυτών πυλώνων της Ευρώπης. Και ανασυνθέτει κατά τρόπο μοναδικό μια σειρά πνευματικών και πολιτικών ιστορικών διεργασιών που διήρκεσαν αιώνες και που καθόρισαν τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής υπόστασης. Διεργασίες, που υπήρξαν το υπόστρωμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως σήμερα τον γνωρίζουμε.

Μαζί,

Σίγκμουντ Φρόυντ

Η ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Αυστριακός Σίγκμουντ Φρόυντ, φυσιολόγος και ψυχίατρος, έθεσε με τις μελέτες του τις βάσεις της ψυχανάλυσης ως θεραπευτικής μεθόδου και έφερε επανάσταση στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται έννοιες όπως η συνείδηση και η σεξουαλικότητα.

Στην «Ψυχοπαθολογία της καθημερινής Ζωής», ο Φρόυντ αναζητά κρυμμένες προθέσεις, ενδόμυχες επιθυμίες και καταπιεσμένες σκέψεις, καλυμμένες πίσω από φαινόμενα όπως το ξέχασμα κύριων ονομάτων, η παρανάγνωση και η παραδρομή στη γραφή, τα ολισθήματα της γλώσσας και άλλες φαινομενικά τυχαίες και συμπτωματικές πράξεις, στις οποίες όλοι μας υποπίπτουμε καθημερινά.

Και

ΒHMAgazinο

Με πλούσια θεματολογία, μεγάλο σχήμα, μοντέρνο σχεδιασμό και στην απλή έκδοση των €2.

ΒHMAgazino. Δεν ακολουθεί τάσεις, τις δημιουργεί.