Τελευταίες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να μειώσουν ή ακόμα και να κόψουν το τσιγάρο.

«Η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του ατόμου ότι μπορεί να κόψει το κάπνισμα, να αντιμετωπίσει δυναμικά τα συμπτώματα στέρησης, που προκαλεί η εξάρτηση από την νικοτίνη, και που συνοδεύουν συνήθως το άτομο, όπως είναι το στρες, η κατάθλιψη, η οξυθυμία, οι ανησυχίες, η κακή συγκέντρωση» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Θεοδωράκης, καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ και αντιπρύτανης στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφερόμενος στις ωφέλειες που μπορεί να έχει η άσκηση στη διακοπή του καπνίσματος.

«Η άσκηση επίσης», συνεχίζει ο κ. Θεοδωράκης, «βοηθάει μέσω της αύξησης κατανάλωσης των θερμίδων στη μεταβολική ισορροπία και την προστασία του ατόμου από την αύξηση του βάρους του σώματος. Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι πολλοί θεωρούν την άσκηση ως μία λύση για να ρυθμίσουν το στρες και την ένταση, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Επίσης, αντιλαμβάνονται τη φυσική δραστηριότητα ή τα οργανωμένα προγράμματα άσκησης ως μια βασική στρατηγική στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος και της μείωσης του αλκοόλ. Για παράδειγμα, σχετική έρευνα έδειξε ότι ακόμα και ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας που περιελάμβανε 15 λεπτά γρήγορο περπάτημα, ήταν ικανό να προκαλέσει μείωση της έντονης επιθυμίας για κάπνισμα και των ανάλογων στερητικών συνδρόμων και κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά. Με βάση τις δικές μας έρευνες, η συστηματική άσκηση 5 έως 7 ώρες την εβδομάδα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα», σημειώνει ο ίδιος.

«Οι ειδικοί προσπαθούν να αναπτύξουν παρεμβατικά προγράμματα, κυρίως ψυχολογικής υποστήριξης που θα βοηθήσουν στη μείωση ή τη διακοπή του τσιγάρου, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Βεβαίως σε αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνεται και η άσκηση η οποία σε συνδυασμό με συμβουλευτική έχει θετικά αποτελέσματα», καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.