Πρόκειται για τροφές που έχουμε ακούσει -ή που ήδη καταναλώνουμε- και έρευνες έχουν αποδείξει την τεράστια αποτελεσματικότητά τους. Οι ειδικοί τα έχουν χαρακτηρίσει superfoods, όχι γιατί έχουν υπερδυνάμεις αλλά γιατί έχουν σε μεγάλη περιεκτικότητα μια πληθώρα στοιχείων, τα οποία είναι εξαιρετικά ωφέλιμα όχι μόνο για την καλή λειτουργία και προστασία του οργανισμού αλλά για την ομορφιά σας: αλαβάστρινο δέρμα, ομοιόμορφο τόνο, δυνατά μαλλιά και νύχια. Έτσι, ήταν θέμα χρόνου να τα συμπεριλάβει η κοσμετολογία στο δυναμικό της.

Αrgan

Ο master της αντιγήρανσης

Τι είναι; Ένας καρπός από το ομώνυμο δέντρο που ευδοκιμεί μόνο στο Μαρόκο. Το έλαιο που προκύπτει από το argan, παράγεται χειρωνακτικά με παραδοσιακές μεθόδους, γι’ αυτό θεωρείται σπάνιο.

Ιδιότητες: Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες, έχει δυο φορές περισσότερη βιταμίνη Ε απ’ ό,τι το ελαιόλαδο, και άρα είναι ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Tι κάνει; Αναδομεί και επαναφέρει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμά τη γήρανση.

Μπρόκολο

Ο ισχυρός προστάτης

Τι είναι; Ποιος δεν ξέρει το μπρόκολο; Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε όμως είναι ότι κατάγεται από την Ιταλία και ότι δημιουργήθηκε μετά από συνεχείς καλλιέργειες του άγριου λάχανου.

Ιδιότητες: Συγκεντρώνει μια εντυπωσιακά μεγάλη λίστα ιδιοτήτων. Μεταξύ άλλων, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως π.χ. β-καροτένιο, σουλφοραφάνη και βιταμίνη C κι επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Tι κάνει; Έχει εξαιρετικά ισχυρή αντικαρκινική δράση, ιδίως κατά του καρκίνου του πνεύμονα του εντέρου και του μαστού που μειώνουν τη χοληστερίνη. Επιπλέον, η σουλφοραφάνη διεγείρει την παραγωγή ενζύμων που προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση. Με άλλα λόγια αυξάνει την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί ο ήλιος, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος κλπ.

Γκρέιπφρουτ

Το αντισηπτικό όπλο

Τι είναι; Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και προέρχεται από την Τζαμάικα και θεωρείται πιθανή μετάλλαξη της φράπας.

Ιδιότητες: Το αιθέριο έλαιο του γκρέιπφρουτ έχει στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, Τονώνει τη διάθεση και καταπολεμά την πνευματική και σωματική κούραση.

Tι κάνει; Τονώνει το δέρμα, δρα κατά της ακμής και της λιπαρότητας. Επίσης, ως φρούτο, είναι πολύ καλό για τη μείωση της χοληστερίνης και το κάψιμο του περιττού λίπους.

Βρόμη

Το αντίδοτο της υπερ-ευαισθησίας

Τι είναι; Δημητριακό του γένους Αβένα της οικογένειας

Ιδιότητες: Εκτός από ιδιαίτερα υγιεινή τροφή (μειώνει την κακή χολιστερίνη) έχει καθαριστικές, αντισηπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν από τους αρχαίους Αιγύπτιους.

Tι κάνει; Το κολλοειδές είναι ένα παράγωγο της βρόμης με εξαιρετική δράση στην ευαίσθητη επιδερμίδα, αφού προστατεύει το υδρολιπιδικό της φιλμ και καταπραϋνει.

Σταφύλι

Ο ενεργοποιητής της νεότητας

Τι είναι;  Ο καρπός του αμπελιού.

Ιδιότητες: Είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνες και ρεσβερατρόλη,

Tι κάνει; Έχει αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση. Η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί τη σύνθεση των σιρτουινών (πρωτεΐνες νεότητας), που με τη σειρά τους παρατείνουν τη διάρκεια των ινοβλαστών, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης

Mέντα

Ο θεραπευτής του δέρματος

Τι είναι;  Ποώδες αρωματικό φυτό, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, στη μαγειρική αλλά και την κοσμετολογία.

Ιδιότητες: Το αιθέριο έλαιο της μέντας είναι εξαιρετικά θεραπευτικό όσον αφορά στο αναπνευστικό, πεπτικό, κυκλοφοριακό και γυναικολογικό σύστημα.

Tι κάνει; Εκτός από τις θεραπευτικές ιδιότητες, καθαρίζει και καταπραΰνει το δέρμα, τις φλεγμονές και την υπεραιμία.

 

Aμύγδαλο

Η πηγή της ενυδάτωσης

Τι είναι; Θρεπτικός καρπός με μεγάλη διατροφική αξία. Το έλαιό του έχει φαρμακευτική και καλλωπιστική δράση.

Ιδιότητες: Είναι εξαιρετικά πρωτεϊνούχο, πλούσιο σε βιταμίνη Ε και Κ και λινολεϊκό οξύ.

Tι κάνει; Σε όλες τις μορφές του, το αμύγδαλο είναι ευεργετικό: Το γάλα του ή το έλαιό του ισορροπεί την υγρασία του δέρματος και βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Τα σαμπουάν με αμύγδαλο καταπολεμούν την ξηροδερμία ενώ χάρη στο λινολεϊκό οξύ τονώνει την επιδερμίδα (γι’αυτό βρίσκουμε πολύ συχνά το αμυγδαλέλαιο σε τονωτικές λοσιόν). Επίσης θρυμματισμένο δημιουργεί ένα εξαιρετικό απολεπιστικό.

Mαύρη πεύκη

Το μυστικό της ανόρθωσης και σύσφιξης

Τι είναι; Αειθαλές δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 55 μέτρα και ευδοκιμεί στη νότια Ευρώπη. Τα κουκουνάρια του είναι μικρά και οι βελόνες μετρίου μεγέθους. Λέγεται αλλιώς μαυρόπευκο.

Ιδιότητες: Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό δέντρο και η μακροβιότητά του φτάνει τα 500 έτη. Γι’ αυτόν το λόγο διερευνήθηκε το αν έχει καλλυντικές – αντιγηραντικές ιδιότητες.

Tι κάνει; Έτσι διαπιστώθηκε ότι η μαύρη πεύκη περιέχει πολυφαινόλες, τις επιγαλοκατεχίνες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ώριμου δέρματος και βοηθούν στην ενίσχυση του συνδετικού ιστού της επιδερμίδας και της δερμίδας, ο οποίος μειώνεται ραγδαία από τα 50 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι το εκχύλισμα της μαύρης πεύκης συμβάλλει στη σύσφιξη και την ανόρθωση του προσώπου.

Ελιά

Ο βασιλιάς της υγείας του δέρματος

Τι είναι; Τα λόγια είναι περιττά. Πρόκειται για το δέντρο σήμα – κατατεθέν της Μεσογείου.

Ιδιότητες: Ο καρπός της ελιάς αλλά και τα φύλλα της είναι πλούσια σε βιταμίνες, φαινόλες, ιχνοστοιχεία, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τοκοφερόλες.

Tι κάνει; Είναι ευεργετική για τον οργανισμό από την κορυφή ως τα νύχια. Χάρη στη βιταμίνη Α, συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε έχει αντιρυτιδική δράση. Οι βιταμίνες Β1, Β6 και Β12, βελτιώνουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τονώνουν τον μεταβολισμό. Οι φαινολικές ενώσεις (ολευρωπαΐνη και τυροσόλη), κάνουν καλό στην καρδιά και στην πρόληψη του καρκίνου. Ο σίδηρος ευνοεί την καλή κατάσταση του αίματος, το φώσφορο και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για γερά οστά και δόντια, ενώ το κάλιο είναι αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Τέλος, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι τοκοφερόλες είναι αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από  καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και καρκίνο.

Mύρτιλλο

Ο ενισχυτής της φωτεινότητας

Τι είναι; Ένα είδος μούρου που κατάγεται από τη Σιβηρία. Μπορεί να το έχετε ακούσει στα αγγλικά ως blueberry.

Ιδιότητες: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες.

Tι κάνει; Εκτός από τις θεραπευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθαρίζει και καταπραΰνει το δέρμα, τις φλεγμονές και την υπεραιμία.

Αcai Berry

Ο master της αντιοξείδωσης

Τι είναι; Ένα είδος μούρου που που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.

Ιδιότητες: Λόγω των θρεπτικών του ιδιοτήτων, οι ειδικοί το έχουν ονομάσει το νούμερο ένα υπερφρούτο (superfruit) στον κόσμου. Είναι δέκα φορές πιο αντιοξειδωτικό από το κόκκινο σταφύλι. και βιταμίνες Α και C.

Tι κάνει; Χάρη στις υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6, ενισχύει την άμυνα του δέρματος απέναντι στους ερεθισμούς. 19 διαφορετικά αμινοξέα βοηθούν τη γρήγορη ανανέωση των κυττάρων ενώ οι βιταμίνες Α και Ε δρουν αντιγηραντικά.

Κακάο

Ο εξολοθρευτής των ελεύθερων ριζών

Τι είναι; Ιθαγενές δέντρο του Αμαζονίου. Από τους καρπούς του, φτιάχνουμε ένα από τα πιο δυναμωτικά ροφήματα.

Ιδιότητες: Ο καρπός του είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών και πολυφαινόλων.

Tι κάνει; Εξουδετερώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση, προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, έχει αντικαταθλιπτική δράση, ενώ χάρη στην πλούσια ποσότητα μαγνησίου ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Τέλος, συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού.