Μύθος 1: Όταν βγάζουμε με το τσιμπιδάκι μία άσπρη τρίχα, εμφανίζονται περισσότερες.
«Είναι αδύνατον να πολλαπλασιάσουμε τους θύλακες που βγάζουν λευκές τρίχες», επισημαίνουν οι ειδικοί. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται η συνήθεια αυτή διότι μπορεί να καταστρέψει τους θύλακες των μαλλιών μας και να απογυμνώσουμε κάποια σημεία του τριχωτού. Αν θέλουμε να ξεφορτωθούμε μία-δυο λευκές τρίχες, μπορούμε να τις κόψουμε με ψαλίδι.
Μύθος 2: Το δέρμα μας πρέπει να «τρίζει» από καθαριότητα
Η αλήθεια είναι ότι όταν το δέρμα «τρίζει» μετά τον καθαρισμό, χρησιμοποιούμε ακατάλληλο καθαριστικό, που είναι πολύ πιο «σκληρό» απ’ όσο πρέπει για το δέρμα μας, αφαιρώντας του τα φυσικά του έλαια και διαταράσσοντας το ph του. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά.
Μύθος 3: Η σοκολάτα προκαλεί σπυράκια
Μια σειρά από έρευνες έχουν καταρρίψει τη σύνδεση μεταξύ σοκολάτας και ακμής. Τώρα όμως που έχουμε έναν ακόμα λόγο για να υποκύπτουμε στον πειρασμό της, πρέπει να ξέρουμε τα εξής: Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα ενδέχεται να επηρεάζει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων με αποτέλεσμα να παράγουν σμήγμα περισσότερο από το κανονικό. Αυτή η διαδικασία οδηγεί στην εμφάνιση περιστασιακών ατελειών, όπως σπυράκια. Άρα η σοκολάτα δεν είναι ο ένοχος, αλλά όλα τα γλυκά, όταν δεν καταναλώνονται με μέτρο.
Μύθος 4: Οι πόροι της επιδερμίδας μας μικραίνουν
Elle Fanning: Τι είναι το blush blindness που έχει & οι συμβουλές της για το μακιγιάζ
Μπορούμε να τους κάνουμε λιγότερο ορατούς, όχι να τους μειώσουμε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την φυσιολογία της επιδερμίδας μας, μπορούμε ωστόσο να μειώσουμε τις ατέλειές της. Χρησιμοποιούμε συνδυαστικά απολεπιστικές συνθέσεις και ειδικά σέρουμ που καθαρίζουν σε βάθος και κάνουν λιγότερο ορατή την εμφάνισή τους. Επίσης υπάρχουν και φυσικά συστατικά όπως το ασπράδι του αυγού που συσφίγγει το δέρμα και δημιουργεί την ψευδαίσθηση των μικρότερων πόρων.
Μύθος 5: Το καθημερινό μέικ απ βλάπτει το δέρμα
Στην περίπτωση που δεν επιλέξουμε την κατάλληλη σύνθεση για τον τύπο μας και αφετέρου δεν απομακρύνουμε τα υπολείμματά του πριν κοιμηθούμε, τότε ναι, μπορεί όντως να προκαλέσει φθορές στο δέρμα μας. Γιατί κατά τα άλλα, τα μέικ απ περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αντηλιακά φίλτρα, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα πολύτιμα συστατικά που περιποιούνται και προστατεύουν την επιδερμίδα μας.
Μύθος 6: Τα μαλλιά μας συνηθίζουν ένα σαμπουάν όταν το χρησιμοποιούμε καιρό.
Καλό είναι να αλλάζουμε πού και πού το σαμπουάν μας, όχι γιατί δεν δρα αλλά για να μην το βαρεθούμε. Αν βλέπουμε ότι τα μαλλιά μας έχουν γίνει θαμπά, ξηρά ή ταλαιπωρημένα, μπορεί να φταίνε ένα σωρό άλλοι παράγοντες (ορμονικοί, προϊόντα styling, κατάχρηση σεσουάρ, κακή διατροφή, στρες) σίγουρα όμως δε φταίει το σαμπουάν. Αν χρησιμοποιούμε προϊόντα styling, τότε μία φορά την εβδομάδα λουζόμαστε με ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό προκειμένου να απομακρύνουμε κάθε ίχνος από τα υπολείμματα.
Μύθος 7: Η ψαλίδα θεραπεύεται
Η μόνη μέθοδος για να θεραπεύσουμε την ψαλίδα είναι να την ξεφορτωθούμε. Ωστόσο, υπάρχουν καλλυντικά που αποτρέπουν την εμφάνισή της, όπως σέρουμ με σιλικόνη και ειδικά λιπίδια, που «γεμίζουν» τους πόρους της τρίχας και αποτρέπουν την δημιουργία της.
Μύθος 8: Για μαλλιά λαμπερά, βουρτσίζουμε 100 φορές πριν κοιμηθούμε
Σύμφωνα με τους τριχολόγους, 100 βουρτσίσματα είναι υπερβολικά πολλά. Περισσότερο φθείρουν παρά κάνουν καλό. Όχι μόνο μπορεί να σπάσουμε τρίχες αλλά και να τραυματίσουμε το τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, 5-10 απαλά βουρτσίσματα, όντως κάνουν καλό, γιατί διανέμουν τα φυσικά έλαια ομοιόμορφα κατά μήκος της τρίχας, και διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία του τριχωτού, με αποτέλεσμα οι θύλακες να οξυγονώνονται και η τρίχα να διατηρείται υγιής.
Μύθος 9: Tο botox εξαφανίζει τις ρυτίδες σε κάθε ηλικία
«Όταν οι ρυτίδες είναι αρκετά έντονες και έχουν γίνει μόνιμες αρκετό διάστημα, ή όταν το δέρμα μας έχει χαλαρώσει, το botox δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται η συνδυαστική χρήση υαλουρονικού οξέος», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονική διευθύντρια του Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας και Laser του Cosmetic Derma Medicine Medical Group.