«Δεν είναι καλύτερο να τα φας αντί να τα εφαρμόσεις στην επιδερμίδα σου;» με ρώτησε τις προάλλες μια φίλη καθώς έφτιαχνα μια σπιτική μάσκα λάμψης που περιείχε, μεταξύ άλλων, μέλι και σκόνη από τσάι matcha. Και η αλήθεια είναι ότι με έβαλε σε σκέψεις.
Τελικά τι είναι καλύτερο: να πιούμε ένα φλιτζάνι matcha tea ή να επιλέξουμε μια ενυδατική κρέμα με αυτό το συστατικό; Να βάλουμε κύμινο στο φαγητό ή να το τρίψουμε ως ήπιο απολεπιστικό στο πρόσωπό μας προκειμένου να μειώσουμε τις δυσχρωμίες; Να πιούμε χυμό αλόης ή να τη χρησιμοποιήσουμε ως καλλυντικό;

Η βιοδιαθεσιμότητα παίζει σημαντικό ρόλο

Ο βαθμός δραστικότητας και βιοδιαθεσιμότητας του κάθε αντιοξειδωτικού καθορίζει πόσο αποτελεσματικό είναι. Τι σημαίνει αυτό; Οτι όταν καταναλώνουμε τροφές ή ροφήματα, τα θρεπτικά τους συστατικά απορροφώνται. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τον ίδιο βαθμό απορρόφησης, δηλαδή έχουν διαφορετική βιοδιαθεσιμότητα. Επιπλέον, ακόμα και αν ένα συστατικό έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πόση ποσότητα μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός. Για παράδειγμα, ακόμα και αν τρώμε πορτοκάλια όλη μέρα, ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα βιταμίνης C ενώ την υπόλοιπη την απομακρύνει.

#Σκόνη matcha

Προέρχεται από αλεσμένα φύλλα τσαγιού, εξ ου και το ζωηρό πράσινο χρώμα της. Στην Ασία, η σκόνη matcha είναι γνωστή από το 3000 π.Χ., ωστόσο ο δυτικός κόσμος τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει τη δύναμή του. Ενα φλιτζάνι matcha τσάι έχει τα οφέλη 10 φλιτζανιών κλασικού τσαγιού. Δηλαδή είναι φουλ σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενισχύει τον μεταβολισμό, βοηθάει στην αποτοξίνωση, τονώνει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την ποιότητα της επιδερμίδας κ.ά. Το πιο αξιόλογο από τα συστατικά του είναι το EGCG, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, ένα ισχυρό φλαβονοειδές που καταπολεμά τις φλεγμονές και είναι εξαιρετικά βιοδιαθέσιμο όταν το matcha καταναλώνεται ως ρόφημα ή τροφή. Μακροχρόνιες έρευνες αποδεικνύουν ότι το EGCG συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση, ενώ θεωρείται ότι είναι αντικαρκινικό και αντιφλεγμονώδες.

Αποτελεσματικότερη ως: Τροφή.
Αν και η θαυματουργή αυτή σκόνη αποτελεί εξαιρετικό καλλυντικό συστατικό, η δύναμή της αξιοποιείται στο έπακρο όταν την καταναλώνουμε.

Tip: Προσθέστε τη σε smoothies, σε latte ροφήματα, ζεστά ή κρύα, ή ακόμα και σε γλυκά και θα επωφεληθείτε στο μέγιστο.

#Αλόη

Συνήθως χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές κ.ά. Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά δερματικές αλλεργίες, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις.
Χάρη στα 200 και πλέον ευεργετικά συστατικά της, η αλόη διεισδύει στο δέρμα, το αποτοξινώνει, το ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Επιπλέον, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει τα έντερα, κι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Τέλος, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, δείχνει ότι βοηθάει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Αποτελεσματικότερη ως: Τοπική εφαρμογή. Η κατευθείαν χρήση του τζελ της αλόης πάνω στο δέρμα μειώνει σημαντικά τις ελεύθερες ρίζες.  Η πλούσια σύστασή της σε βιταμίνες Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α), μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και αμινοξέα, προστατεύει την επιδερμίδα από τις εξωτερικές απειλές, όπως ο ήλιος, η μόλυνση και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Tip: Αν θέλετε να φτιάξετε σπιτικές συνταγές ομορφιάς, προμηθευτείτε συσκευασμένο χυμό ή τζελ αλόης από φαρμακεία με ομοιοπαθητικά είδη ή καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής. Τέλος, αν προτιμάτε τα έτοιμα καλλυντικά, μην ξεχνάτε να τσεκάρετε τις ετικέτες τους για να διαπιστώνετε αν η αλόη βρίσκεται στα πρώτα συστατικά.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, MΜedSci.PhDc,
προϊστάμενο Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό, μέλος ΔΣ Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας & Εταιρείας ΕΜΠΑΚΑΝ, μέλος Committee DNSG & EFAD European Specialist for Diabetes.