Την περίοδο που το παιδί μαθαίνει να περπατάει ή να στέκεται χωρίς τη δική σας βοήθεια, πιάνεται από έπιπλα και τα τραβάει. Είναι κάπως αναπόφευκτο να πέσει πάνω τους με το πρόσωπο και ίσως χτυπήσει ένα δόντι. Πρώτα, ελέγξτε ότι το μωρό σας είναι καλά και δεν έχει άλλους τραυματισμούς. Αν δεν είστε σίγουρη, μεταβείτε άμεσα στο γιατρό.

Αν τα ούλα του έχουν ματώσει, πιέστε το σημείο με ένα κομμάτι υγρής γάζας για μερικά λεπτά ή μέχρι να σταματήσει η ελαφριά αιμορραγία. Μία γρανίτα από φρούτα μπορεί να περιορίσει το πρήξιμο και να αποσπάσει την προσοχή του μωρού από τον πόνο. Αν μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες εντοπίσετε σημάδια μόλυνσης, όπως πυρετό ή πρήξιμο και γενικά ο,τιδήποτε ασυνήθιστο, ενημερώστε το γιατρό.

Πρέπει να πάω το μωρό στον οδοντίατρο αν χτυπήσει κάποιο δόντι; Αν φαίνονται όλα καλά και δεν δείχνει να πονάει, δεν χρειάζεται να το πάτε. Αν παρατηρήσετε ότι έχει φύγει ένα μικρό κομμάτι ή η άκρη του δοντιού, πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρο γιατί μπορεί να έχει εκτεθεί ένα μέρος του νεύρου. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που το δόντι έχει αποκολληθεί και είναι έτοιμο να πέσει.

Τι πρέπει να κάνω αν το μωρό χάσει ένα από τα βρεφικά δόντια; Τα βρεφικά δόντια είναι σημαντικά επειδή βοηθούν το παιδί να φάει και να μάθει να μιλάει και κρατούν τη θέση για τον ερχομό των μόνιμων δοντιών. Αν χάσει ένα από αυτά, δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί αργά ή γρήγορα, θα βγει το μόνιμο.

Πώς μπορώ να προστατεύσω το μωρό από χτύπημα; Δεν μπορείτε να προλάβετε κάθε ατύχημα αλλά μπορείτε να προστατεύσετε το μωρό από επικίνδυνα σημεία του σπιτιού. Έτσι ελαχιστοποιείτε τη σοβαρότητα των πτώσεων. Φροντίστε να του μάθετε να μην τρέχει όταν έχει την οδοντόβουρτσα ή φαγητό στο στόμα και δέστε το σωστά στο κάθισμα του αυτοκινήτου.