Όσο και να φροντίζετε το πρόσωπό σας προκειμένου να δείχνετε νεότερη, τελικά τα χέρια είναι εκείνα που θα προδώσουν την ηλικία σας. Γι’ αυτό μην τα παραμελείτε.

Τα σημαντικότερα συστατικά

* Ενυδατικοί παράγοντες: Ο πιο κοινός είναι η γλυκερίνη, η οποία παγιδεύει την υγρασία στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας. Επίσης συναντάμε φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης (όπως είναι το urea, το οποίο βρίσκεται και στον οργανισμό μας, ή το σκουαλένιο, που παράγεται από το εκχύλισμα ελιάς.)

* Λιπαρά οξέα: Το βούτυρο καριτέ, το βούτυρο κακάο, το έλαιο argan, είναι φυσικά προέλευσης συστατικά, πλούσια σε Ω3 και Ω6, τα οποία αναδομούν την κεράτινη στοιβάδα.

* Καταπραϋντικά συστατικά: Όπως η αλόε βέρα, η βισαβολόλη (bisabolol), που προέρχεται από το χαμομήλι, η πανθενόλη και το αιθέριο έλαιο της λεβάντας.

* Αντιγηραντικοί παράγοντες: Όπως εκχυλίσματα λευκού τσαγιού ή ροδιού, που προλαμβάνουν και μειώνουν τις δυσχρωμίες

* Αντηλιακά φίλτρα: Προστατεύουν από τη φωτογήρανση.

* Βιταμίνες:  Οι πιο συχνές είναι η πανθενόλη (ή αλλιώς Β5), η Β3 και η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) που ενυδατώνει και είναι αντιοξειδωτική.

Κι επίσης…

* Σιλικόνες: Έχουν την ικανότητα να συγκρατούν το νερό και να δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ γύρω από τα χέρια.

Οι βασικές απαιτήσεις σας

– Να αποκαθιστά το υδρολιπιδικό φιλμ. το οποίο διαταράσσεται από το συχνό πλύσιμο και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

– Να αναδομεί την κεράτινη στοιβάδα, προκειμένου να αποφεύγετε τα σκασίματα και τους ερεθισμούς.

– Να προστατεύει από τις φθορές, που υφίστανται τα χέρια από τις δουλειές του σπιτιού και τα καθαριστικά.

Η γνώμη του δερματολόγου

Τα χέρια μας είναι από τα πιο ταλαιπωρημένα σημεία του σώματος για δυο λόγους κυρίως: «Αφενός γιατί είναι συνεχώς εκτεθειμένα στις κακουχίες (κρύο, ήλιος, χειρωνακτικές δουλειές). Aφετέρου το δέρμα στην περιοχή είναι λεπτό με λίγους σμηγματογόνους αδένες», εξηγεί η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. Έτσι αν δεν τα φροντίζετε, αφυδατώνονται εύκολα και εν τέλει γερνούν πρόωρα. Επιβάλλεται λοιπόν να επιλέξετε μια κρέμα ανάλογα με τις ανάγκες και την κατάσταση των χεριών σας.

* «Αν το δέρμα τους είναι ξηρό, διαλέξτε μια κρέμα πλούσια σε λιπαρά οξέα. Σε περίπτωση που υποφέρετε ήδη από σκασίματα, κατάλληλη για σας είναι μια επανορθωτική κρέμα με καταπραϋντικές ουσίες» συμβουλεύει η κα Μουσάτου.

Tip: Μία φορά την εβδομάδα, απλώνετε μια πλούσια στρώση κρέμας, φορέστε βαμβακερά γάντια και κοιμηθείτε το βράδυ. Το επόμενο πρωϊ τα χέρια σας θα είναι εξαιρετικά απαλά σαν μωρού.

* Αν οι ρυτίδες έκαναν την εμφάνισή τους, τότε χρειάζεστε μια αντιγηραντική κρέμα την οποία θα χρησιμοποιείτε καθημερινά.