Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εντόπισε τα πέντε χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσθέσουν μία δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής, μεταξύ αυτών η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση. Αυτά που προκάλεσαν όμως μεγαλύτερη έκπληξη είναι το πόσο σεξ κάνουμε αλλά και η καθυστέρηση της συνταξιοδότησής μας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον Στέιτ ανακάλυψαν ότι οι υγιείς ενήλικες που πήρανε σύνταξη στα 66, αντί για τα 65, είχαν 11% χαμηλότερο ρίσκο θανάτου. Ακόμα και εκείνοι που δεν ήταν υγιείς, διέτρεχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο εάν δούλευαν ένα χρόνο παραπάνω.

Άλλη αμερικανική έρευνα βρήκε ότι εκείνοι που ζουν μετά τα 80 είναι εκείνοι που μοιράζονται πιο θετική οπτική στη ζωή, συγκριτικά με τον περίγυρό τους. Η αισιοδοξία εξάλλου έχει συνδεθεί με τη μείωση στρες, σε αντίθεση με τις αρνητικές πεποιθήσεις που οδηγούν σε απομόνωση, κατάθλιψη και σωματικές ασθένειες.

Άλλη έρευνα μας ενημερώνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν έρωτα δύο φορές την εβδομάδα, έχουν 50% μειωμένο ρίσκο θανάτου σε σχέση με εκείνους που κάνουν σεξ λιγότερο από 1 φορά το μήνα. Ένας άνθρωπος με 350 οργασμούς το χρόνο ζει, κατά μέσο όρο, 4 χρόνια περισσότερο από κάποιον που βιώνει το ¼ αυτών των οργασμών. Ας μην ξεχνάμε ότι το σεξ απελευθερώνει την ωκυτοκίνη, την ορμόνη της χαράς, ελαττώνοντας το άγχος και αυξάνοντας τα επίπεδα καταπολέμησης των μολύνσεων στον οργανισμό.