Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αυξανόμενο προσδόκιμο επιβίωσης και ο τρόπος ζωής, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα (αυξημένο σωματικό βάρος, μη υγιεινή διατροφή, απουσία σωματικής άσκησης, άγχος, κατανάλωση οινοπνεύματος, κάπνισμα), είναι υπεύθυνα για την αύξηση του αριθμού των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και κυρίως εκείνων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Ενας στους  δύο ανθρώπους, 212 εκατομμύρια, σε όλο τον κόσμο ζουν με Διαβήτη και δεν το γνωρίζουν!  Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στόχος της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για το Διαβήτη φέτος, είναι η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της οικογένειας στην πρόληψη, την πρώιμη εντόπιση, και τη διαχείριση της νόσου. Όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές, οι οποίες επιτρέπουν την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Η διαχείρισή του απαιτεί καθημερινή θεραπεία, τακτική παρακολούθηση, υγιεινό τρόπο ζωής και συνεχή εκπαίδευση. Η εκπαίδευση και η συνεχής υποστήριξη αποτελούν προνόμια, τα οποία πρέπει να διατίθενται σε όλα τα άτομα και τις οικογένειές τους, με σκοπό την διευκόλυνσή τους, στη διαχείριση της νόσου.

Μόνο ένα στα δύο άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και μόνο ένα στα τέσσερα μέλη μιας οικογένειας στην οποία υπάρχουν άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, έχουν πρόσβαση σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Oλα ξεκινούν από το σπίτι

Η οικογενειακή υποστήριξη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης του Σακχαρώδους Διαβήτη, ξεκινά από το σπίτι. Το 80% των περιπτώσεων Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου2 μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων, προκαλούνται από συνήθειες, οι οποίες υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας.

Αυξητική τάση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη (IDF), ένας στους έντεκα ανθρώπους στον κόσμο ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη (425 εκατομμύρια ενήλικες), ενώ μέχρι το 2030 οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να φτάσουν στα 522 εκατομμύρια. Ένα στα δύο άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη (212 εκατομμύρια) παραμένουν αδιάγνωστοι. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.  Τα 2/3 των ατόμων με Διαβήτη βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (327 εκατομμύρια).  Το 2017 ο Σακχαρώδης Διαβήτης προκάλεσε 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ενώ οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπείες ξεπέρασαν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό το οποίο υπερβαίνει αθροιστικά τους προϋπολογισμούς ΗΠΑ και Κίνας για την άμυνα!  Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, απώλειας όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.