Αυτή την εβδομάδα,  στον τέταρτο τόμο «Αρχαία Ελλάδα» του Ουμπέρτο Εκο:

  • Πλάτων, ο θεμελιωτής της ελληνικής φιλοσοφίας
  • Το Συμπόσιο και η ηθική του διάσταση
  • Η ίδρυση της Ακαδημίας για τη διάπλαση πολιτικών ανδρών
  • Ο Αριστοτέλης δημιουργεί το πρώτο φιλοσοφικό-επιστημονικό σύστημα στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού
  • Το Λύκειο: η ιστορία ενός τόπου γνώσης
  • Ελληνιστική φιλοσοφία: Επικουρισμός, Στωικισμός, Αρχαίος Σκεπτικισμός

«Η επανάκτηση του συλλογικού μας παρελθόντος πρέπει να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα με ορίζοντα το μέλλον μας». Αυτό πίστευε ο Ουμπέρτο Εκο, ένας πολυσχιδής και ανεπανάληπτος διανοητής. Με τον αταλάντευτο ανθρωπισμό που τον διέκρινε και το δημοκρατικό του πνεύμα, ο ίδιος θεωρούσε ότι η γνώση πρέπει να γίνεται κτήμα των πολλών. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα έκανε αυτή τη σύνθετη γνώση προσβάσιμη και εύληπτη στους περισσότερους αναγνώστες.

Κάπως έτσι, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μαζί του ένα ταξίδι που μας αφορά βαθύτατα, μέσα από την προσφορά της εφημερίδας «Το Βήμα». Ο γείτονάς μας Ουμπέρτο Εκο, αποδεικνύεται ένας μοναδικός και έγκυρος ξεναγός στις δικές μας πολιτισμικές ρίζες, στο δικό μας παρελθόν. Δείτε τον, κατεβάζει τα γυαλιά του, μας χαμογελά και μας νεύει να τον ακολουθήσουμε…

 Η καθημερινότητα στην Αρχαία Ελλάδα

Ο αρχαίος κόσμος δεν είναι μονάχα οι μεγάλες προσωπικότητες, τα σπουδαία πολεμικά γεγονότα, οι μεγάλες πολιτικές αξίες, η λαμπρή τέχνη, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, η ποίηση του Αισχύλου ή του Σοφοκλή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι μεγάλες αθλητικές και μουσικές διοργανώσεις. Είναι οι φούρνοι και τα μπακάλικα και οι τοιχογραφίες και το αποχετευτικό σύστημα στο Ακρωτήρι της Θήρας, θαμμένα στη στάχτη του ηφαιστείου για χιλιετίες. Είναι ο Μίνωας της Κνωσού με τα εντυπωσιακά ανάκτορα και τα «χρυσά» τα παλάτια των Μυκηναίων και οι αποθηκάριοι των παλατιών που κατέγραφαν γεωργικά αποθέματα στα πήλινα τάμπλετ της εποχής στη Γραμμική Α και στη Γραμμική Β. Είναι τα ρούχα και τα κοσμήματα, τα κτερίσματα-συνοδοί των νεκρών στον άλλο κόσμο, τα τραγούδια του γάμου, το φαγητό, η καθημερινή ζωή, ο υλικός πολιτισμός.

Αυτόν τον κόσμο, σε όλες τις πτυχές του, παρουσιάζει η σειρά «Αρχαία Ελλάδα». Διακεκριμένοι ιστορικοί, κλασικοί φιλόλογοι, πολιτικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι, υπό την επιμέλεια του επιβλητικά ευρυμαθούς Ουμπέρτο Εκο, δίνουν μια πανοραμική εικόνα της αρχαίας Ελλάδας. Ξεκινώντας από τους αρχαίους ιστορικούς, διασχίζουν όλα τα εδάφη από την πολιτική και την πολεμική ιστορία, την ιστορία των τεχνών και του πολιτισμού, και φτάνουν στην οικονομική και στην κοινωνική ιστορία, που απασχολούν όλο και περισσότερο τους ερευνητές στη μετά κρίση εποχή, αλλά και πολύ επίκαιρα θέματα της ΜeToo εποχής όπως η θέση των γυναικών και η σεξουαλικότητα στην αρχαιότητα.

«Οι Ελληνες δεν είναι όπως οι άλλοι»

Η όλη φιλοσοφία του εγχειρήματος έχει ως εξής: να αναδειχθεί το «ελληνικό θαύμα» και οι περίπλοκες «συνέχειες» που το χαρακτηρίζουν σε όλη τους την ιστορική έκταση, χωρίς προκαταλήψεις, επειδή δίχως αυτό, δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Δυτικό Πολιτισμό. Οπως σημειώνει ο Μάρκο Μπετάλι «Το παρελθόν μπορεί να εμπνεύσει μία ερμηνεία του παρόντος, ή, απλούστερα, είναι δυνατόν να κατανοήσουμε το παρελθόν μέσα από παραδείγματα τα οποία είναι πιο κοντά σε μας: αλλά σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ξένο έδαφος, το οποίο δεν μπορούμε να οικειοποιηθούμε στον υπέρτατο βαθμό με τεχνητά μέσα». Πλην όμως, όπως επισημαίνει, δεν θα πρέπει «να χάσουμε την επίγνωση, ακλόνητη στην πολιτισμική μας παράδοση, ότι οι Ελληνες δεν είναι όπως οι άλλοι».

Μαζί

Harper’s Bazaar. Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο.

  • H Carolyn Murphy φωτογραφίζεται αποκλειστικά για το ελληνικό Harper’s Bazaar στη νυχτερινή Νέα Υόρκη.
  • Η Μισέλ Ομπάμα μιλάει για το νέο της βιβλίο στην Οπρα Γουίνφρεϊ.
  • Statement πανωφόρια για εντυπωσιακές εμφανίσεις.
  • Φολκ σύνολα για τις τολμηρές της μόδας.
  • 135 smart buys. Ρούχα και αξεσουάρ που πρέπει να αποκτήσετε τώρα.
  • Υπέροχο βελούδο, χειμερινά παστέλ.

Μόδα είναι να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά!

Επίσης

Autohub. Το πληρέστερο ένθετο για το αυτοκίνητο.

Και

ΒHMAgazino

Με πλούσια θεματολογία, μεγάλο σχήμα, μοντέρνο σχεδιασμό και στην απλή έκδοση των €2.

ΒHMAgazino. Δεν ακολουθεί τάσεις, τις δημιουργεί.