Η παιδική ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο διαδεδομένη φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος των παιδιών. Συνήθως εμφανίζεται στα βρέφη κάτω του ενός έτους, αλλά σε πολλά παιδιά τα συμπτώματα βρίσκονται σε έξαρση κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η παιδική ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται με ξηρό δέρμα, κοκκινίλα, έκζεμα, κνησμό και έντονη φαγούρα. Παρότι η παιδική ατοπική δερματίτιδα δεν είναι μία απειλητική κατάσταση για τη ζωή, χειροτερεύει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του παιδιού, κάτι που απασχολεί έντονα τους γονείς ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της. Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε τα παιδιά να αισθάνονται πιο άνετα;

Συνεχής ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο απέναντι στην παιδική ατοπική δερματίτιδα και πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας γονιών και παιδιών. Ενυδατώνουμε το παιδί σχολαστικά με λιπαρή ενυδατική κρέμα μετά το καθημερινό μπάνιο δίνοντας έμφαση στις περιοχές πίσω από τα γόνατα, τα αυτιά, στο μέτωπο και τα μαγουλάκια του παιδιού καθώς και στα άκρα του. Η ενυδάτωση με λιπαρή κρέμα θα ανακουφίσει το παιδί και τα συμπτώματα του, δίνοντας του πίσω την ευκαιρία να επικεντρωθεί ανέμελα στις αγαπημένες του ασχολίες!

Αλλαγές στην οργάνωση του σπιτιού

Η παιδική ατοπική δερματίτιδα θα φέρει μία σειρά από μικρές αλλαγές στο σπίτι που θα διευκολύνουν τους γονείς στην εξάλειψη των ερεθιστικών παραγόντων. Αρχικά, ελέγχουμε ότι το παιδί φοράει 100% βαμβακερά ρούχα και αποφεύγουμε μάλλινες και συνθετικές υφές. Φροντίζουμε ώστε το μπάνιο του να γίνεται με ήπιο σαπούνι και ενδεδειγμένο αφρόλουτρο, να μη διαρκεί παραπάνω από όσο χρειάζεται, ενώ χρησιμοποιούμε χλιαρό ή όσο λιγότερο ζεστό νερό γίνεται. Ελέγχουμε ώστε η υγρασία να βρίσκεται σταθερά περίπου στο 40% και προμηθευόμαστε με έναν αφυγραντήρα προκειμένου να την διατηρούμε στα ενδεδειγμένα επίπεδα. Αντίστοιχα χρησιμοποιούμε κλιματισμό τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Επίσης, είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τη σκόνη να επικρατεί σε έπιπλα και επιφάνειες. Τέλος, επειδή η παιδική ατοπική δερματίτιδα συνοδεύεται από ορισμένες εξάρσεις της φαγούρας, κόβουμε τακτικά τα νύχια του παιδιού ώστε να είναι πιο ήπια τα αποτελέσματα του ξυσίματος, ενώ, αναλόγως καιρού, του φοράμε ρούχα με μακριά μανίκια και μπατζάκια προκειμένου να καλύπτουμε τις περιοχές με έξαρση του φαινομένου.

Εξωτερικές δραστηριότητες

Το παιδί θα συνεχίσει να έρχεται αντιμέτωπο με το εξωτερικό περιβάλλον. Επομένως, διασφαλίζουμε με ψυχραιμία μία φυσιολογική ζωή για το παιδί προλαμβάνοντας ταυτόχρονα την έξαρση των συμπτωμάτων. Περιορίζουμε την έκθεση του παιδιού στον ξηρό χειμωνιάτικο αέρα και φροντίζουμε να ενυδατώνουμε το δέρμα αμέσως μετά. Η καλοκαιρινή βουτιά στο θαλασσινό νερό θα απαλύνει τα συμπτώματα της παιδικής ατοπικής δερματίτιδας, αρκεί να θυμόμαστε να ενυδατώσουμε το δέρμα του παιδιού μετά το μπάνιο. Τέλος, σε αντίθεση με μία γενική προκατάληψη, το παιδί μπορεί να συνεχίσει να έρχεται σε επαφή με το νερό της πισίνας. Παρότι η παρατεταμένη έκθεση του παιδιού στο χλώριο μπορεί να χειροτερεύσει την παιδική ατοπική δερματίτιδα, εάν χρησιμοποιηθεί υποαλλεργικό αντηλιακό, εάν κάνει ντους μετά την πισίνα και γίνει ενυδάτωση του δέρματος με κρέμα, το παιδί μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τις δραστηριότητές του στην πισίνα!

H παιδική ατοπική δερματίτιδα είναι μία πάθηση που κάνει το δέρμα του παιδιού πιο ευαίσθητο. Εάν οι γονείς το κατανοήσουν, τότε είναι βέβαιο ότι θα προλαμβάνουν ώστε το παιδί να συνεχίσει να έχει μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να αποκλειστούν τυχόν αλλεργίες και τρόφιμα που μπορεί να χειροτερεύουν την κατάσταση του παιδιού και δώστε του την καθημερινότητα που αξίζει!