Οι γιορτές διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που παθαίνουν απερίγραπτο ενθουσιασμό με την έλευσή τους και όλη μέρα στολίζουν, ψωνίζουν και σιγοτραγουδούν τα κάλαντα, και σε εκείνους που νιώθουν την κατάθλιψη να τους χτυπά πιο δυνατά την πόρτα και μετρούν αντίστροφα. Για να τελειώσουν τα Χριστούγεννα.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, εάν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, είναι λίγο οξύμωρο να θέλεις να βγεις ραντεβού και να περάσεις και καλά. Μπορεί όμως να εντοπίσεις τον άνθρωπο που τα μισεί όσο κι εσύ και να κάνετε κάτι εντελώς εναλλακτικό. Να πάτε στην παραλία για χειμερινό μπάνιο και να βρίζετε όσους φορούν παλτό και βγαίνουν από παραλιακό ζαχαροπλαστείο κρατώντας μία δίπλα ΝΑ. Εάν είσαι φυσιολογικό ον (λέμε τώρα) και γνώρισες κάποιον λίγο πριν το πέρας αυτού του χρόνου, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς ότι δεν μισεί τα Χριστούγεννα ή ότι έστω έχει μία ουδέτερη ματιά στο θέμα. Δεν θέλεις να βγεις πρώτο ραντεβού και να αναθεματίζεις την ώρα και τη στιγμή. Από την άλλη, εάν μιλάμε για ένα ρεαλιστικό ραντεβού, είναι πολύ πιθανό να πάει κάπως έτσι, ασχέτως εορτών.

  • Μία σοκολατερί. Είναι λίγες και μετρημένες οι σοκολατερί στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν πρέπει να σε εμποδίσει από το να το κάνεις. Αν το σκεφτόσουν τον Οκτώβρη, θα ήταν βαρετό, ξενέρωτο και άτοπο. Τώρα που έπιασαν τα κρύα και παντού υπάρχουν γιρλάντες, είναι μία καλή ιδέα να ξεκινήσεις τη γνωριμία σου σε ένα μέρος όπου δεν σερβίρεται καφές και κοκτέιλ. Καλή τύχη με αυτό.
  • Ένα μπαρ σε χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Μιλάμε δηλαδή για όλα τα μπαρ του κέντρου της πόλης. Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση, οπότε βρες τα πιο υπερβολικά που έχουν το εξής καλό. Σε περίπτωση που δεν έχετε κανένα κοινό σημείο, θα μιλάτε όλο το βράδυ για ‘τη φανταστική διακόσμηση και πόση ώρα να τους πήρε και πρέπει να φέρω εδώ και την κολλητή μου που θα το εκτιμήσει’!
  • Σε ένα πολύ ήσυχο μπαρ. Κακά τα ψέματα, εάν θέλεις να πετύχεις το συνδυασμό κατανάλωσης αλκοόλ με χαλαρή μουσική για να μιλάμε σαν άνθρωποι, ένα all day bar που δεν πήζει ποτέ από κόσμο, είναι η σωστή επιλογή για εσένα. Ό,τι πρέπει για κάποιον με ουδέτερη στάση απέναντι στα Χριστούγεννα.
  • Στο σπίτι. Ντροπή να σκεφτόμαστε τέτοια πράγματα άγιες μέρες, αλλά δεν χρειάζεται να πηγαίνει το μυαλό σου στο πονηρό. Εάν μένετε μόνοι και κάποιος μαγειρεύει θεσπέσια, γιατί να μην φάτε στο σπίτι στο πρώτο ραντεβού; Αν μη τι άλλο, ο ένας από τους δύο θα νιώθει πολύ άνετα και μπορεί να σπάσει πιο γρήγορα ο πάγος. Αν το επιδόρπιο δεν είναι γλυκό, μην νιώθεις άσχημα. Ενήλικες είστε.
  • Σε ρεβεγιόν ή πάρτι φίλων. Είσαι απόλυτα σίγουρη ότι θες να γνωρίσεις το ραντεβού στους φίλους σου, πριν καν τον γνωρίσεις εσύ; Μπορεί να αποδειχθεί πολύ σωστή επιλογή αλλά μπορεί να είναι και βατερλό. Σκέψου πώς θα νιώθει ο άλλος που βρίσκεται σε δική σου ζώνη ασφαλείας με υποστηρικτές.
  • Στους γονείς σου. Τελειώσανε τα ψέματα. Τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή και πρέπει να είμαστε όλοι μονοιασμένοι. Οι Αμερικάνοι είναι χαζοί που το κάνουν όλη την ώρα; Ζήτησέ του να σε συνοδεύσει στο εορταστικό δείπνο και σύστησέ του τους γονείς, την αδελφούλα, τα κατοικίδια, τη θεία σου από το Μπραχάμι, τη γιαγιά που σε θέλει παντρεμένη χτες, τους γείτονες και την αρραβωνιασμένη ξαδέρφη που δεν συμπαθείς. Εάν μείνει μετά από αυτό, μην ξαναβγείς μαζί του. Είναι σίγουρα τρελός.