Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε σοκ, πένθος, ενοχές, θυμό αλλά και μία αίσθηση αποτυχίας όταν βιώνετε τη διακοπή μίας εγκυμοσύνης. Οι μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες που ακολουθούν μπορούν να γίνουν εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες, ειδικά αν δεν είναι η πρώτη αποβολή για εσάς. Κάτι ακόμα που μάλλον σας απασχολεί είναι το πώς θα πείτε στα νέα σε εκείνους που γνωρίζουν για την εγκυμοσύνη σας. Κρατήστε στο μυαλό σας μερικά πράγματα που θα σας βοηθήσουν σε αυτό το δύσκολο διάστημα.

Αποδεχθείτε ότι δεν είναι δικό σας λάθος. Η απώλεια ή οι επιπλοκές μπορούν να συμβούν στον οποιονδήποτε. Μιλήστε ανοιχτά και με ειλικρίνεια με το σύντροφό σας για το τι συνέβη και πώς σας επηρέασε. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στην αντιμετώπιση του πένθους. Μην κρίνετε τον εαυτό σας και αποδεχθείτε αυτό που νιώθετε.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ‘θεραπευτεί’. Μην πιέσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει τη θλίψη γρήγορα. Μπορεί να βοηθήσει το να ξαναζήσετε τον πόνο και να πάρετε αρκετό καιρό μέχρι να το ξεπεράσετε.

Πάρτε άδεια. Είναι σημαντικό να κάνετε ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα και να ζητήσετε άδεια από τη δουλειά σας για να αντιμετωπίσετε βήμα βήμα αυτό που σας συνέβη.

Μην περιμένετε από το σύντροφό σας να πενθήσει με τον ίδιο τρόπο. Μοιραστείτε αυτά που νιώθετε αλλά μην περιμένετε να το περάσει ακριβώς όπως εσείς. Το πένθος βιώνεται πολύ διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο.

Μην αποξενώνεστε από τους ανθρώπους. Το να μοιραστείτε αυτό που νιώθετε με άλλους, μπορεί να σας κάνει να ανακουφιστείτε. Βοηθά και το να ξεχνιέστε μέσα στη μέρα με άλλα θέματα αλλά και ανθρώπους που είναι αισιόδοξοι.

Πώς να ανακοινώσετε τα νέα στους άλλους. Ίσως να μην είστε έτοιμη να το κάνετε από την αρχή. Αν θέλετε να το αποφύγετε, ζητήστε από έναν πολύ δικό σας άνθρωπο να το ανακοινώσει στους άλλους.