Οι αθάνατες εικονογραφήσεις του ζωγράφου και χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλου, που συνόδεψαν τις μαθητικές μας ανησυχίες επί δεκαετίες.

Μία μοναδική προσφορά των Νέων για το Ημερολόγιο του 2019, σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση.

Την τέχνη του ζωγράφου και χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλου, και μάλιστα τις δημοφιλείς εικονογραφήσεις του που συνόδεψαν τις μαθητικές ανησυχίες επί δεκαετίες, επέλεξαν φέτος «ΤΑ ΝΕΑ» για να εικονογραφήσουν το ημερολόγιο του 2019.

Είναι οι εικόνες δύο αλφαβηταρίων. Το πρώτο, «Τα καλά παιδιά», με κείμενα του Επαμεινώνδα Γεραντώνη, πρωτοκυκλοφόρησε το σχολικό έτος 1949-50, την εποχή που τελείωνε ο εμφύλιος και σκοπό είχε, με ελκυστικές εικονογραφήσεις των ιστοριών της Αννας, του Ρήγα, της Νίνας, να συνδυάσει τη δημιουργική φαντασία με τη μάθηση της γλώσσας. Το δεύτερο, το «Αλφαβητάριο» που εισήγαγε στη γλώσσα τους μαθητές ως το τέλος της δεκαετίας του 1970, περιείχε τις ιστορίες της Αννας, του Μίμη, της Λόλας, πρωτοκυκλοφόρησε το 1955 με κείμενα των Ι.Κ. Γιαννέλλη και Κ. Σακκά κα καθρέφτισε τις κοινωνικές αλλαγές στη μεταπολεμική Ελλάδα, ο πληθυσμός της οποίας από το ύπαιθρο μεταφερόταν στις πόλεις.

Είναι οι εικόνες που άγγιξαν τις παιδικές καρδιές πολλών χρόνων και η ανάμνησή τους προξενεί συγκίνηση και χαρά.

Ακολουθήστε το στο Google News