Διανύουμε τον Ιανουάριο, οι γιορτές έχουν τελειώσει και νιώθουμε ραθυμία ή έλλειψη διάθεσης στο να κάνουμε ο.τιδήποτε. Αντί να νιώθουμε αναζωογονημένοι ή φρέσκοι, δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε το πρωί μας ή να πάμε ορεξάτοι στη δουλειά. Οι κρύες ημέρες με βροχή έρχονται να επιδεινώσουν την πεσμένη διάθεση και οι 4 στους 10 δηλώνουν ότι νιώθουν πως ζουν μία άδεια ζωή χωρίς ενέργεια. Το 58% έχει ακυρώσει βραδινές εξόδους με φίλους εξαιτίας της κούρασης. Πώς μπορούμε λοιπόν να ξαναβρούμε την ενέργειά μας στη μέση του χειμώνα;

  1. Αναζήτηση βιταμίνης D. Προφανώς και χρειαζόμαστε μία ισορροπημένη διατροφή για να έχουμε επαρκή ενέργεια. Η Ιατρική Διατροφολόγος Δρ. Σάρα Μπρούερ υποστηρίζει ότι ‘όταν πρέπει να ακυρώσουμε κοινωνικά σχέδια λόγω ανάγκης για ύπνο, μπορεί απλά να μας λείπει μία βιταμίνη ή ιχνοστοιχείο’. Όταν νιώθουμε έντονη κούραση, συνήθως πιστεύουμε ότι μας λείπει σίδηρος, μαγνήσιο ή βιταμίνη C. Μπορεί όμως να μην εκτιθέμεθα στον ήλιο όσο θα έπρεπε και ευτυχώς, ζούμε σε μία χώρα όπου μπορούμε να απολαύσουμε τη ζεστασιά του ήλιου καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  2. Μείωση της καφεΐνης. Ένας λόγος που ξεμένουμε από ενέργεια χωρίς να το καταλάβουμε, είναι η αφυδάτωση. Ακόμα και ελαφριά μορφή της μας κάνει να νιώθουμε μόνιμη υπνηλία. Ιδανικά, πρέπει να καταναλώνουμε νερό (και όχι άλλα ροφήματα) κάθε 2 ώρες, καθώς και να επιλέγουμε λαχανικά και φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ο καφές λειτουργεί σαν διουρητικό, επομένως δεν μας ενυδατώνει και συμβάλει στην αϋπνία.
  3. Καλύτερη συγκέντρωση. Δοκιμάστε να πιείτε νερό με λίγα έλαια δενδρολίβανου, που βοηθά στην καλή μνήμη και τη συγκέντρωση.
  4. Προσοχή στο τι τρώτε. Οι υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες πυροδοτούν την παραγωγή της σεροτονίνης, που μας προκαλεί χαλάρωση και υπνηλία. Αντιθέτως, η πρωτεΐνη απελευθερώνει την ντοπαμίνη και κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.
  5. Τεχνολογική αποτοξίνωση. Προσπαθήστε να περάσετε μία μέρα την εβδομάδα μακριά από την τεχνολογία κάνοντας μία βόλτα στο πάρκο ή γιόγκα. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά ο φρέσκος αέρας μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις μας και να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που μας δημιουργεί πρόβλημα.