Όταν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο που μετρά τη θερμοκρασία πρωκτικά, η φυσιολογική θερμοκρασία θεωρείται από 38 βαθμούς και κάτω, ακόμα κι αν το νιώθετε ζεστό όταν το αγγίζετε. Η θερμοκρασία του βρέφους αλλάζει για διάφορους λόγους, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες. Ένα ζεστό μπάνιο ή η ώρα της ημέρας παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση της σωματικής θερμοκρασίας.

Πυρετός από βακτήρια ή ιό; Υπάρχει διαφορά. Ο πυρετός από ιό προκαλείται όταν το σώμα του μωρού περνά στην αντεπίθεση, είτε είναι γρίπη ή κοινό κρύωμα. Συνήθως υποχωρούν μέσα σε 3 ημέρες. Ο πυρετός από βακτήρια προκαλείται από μολύνσεις όπως η ωτίτιδα, η πνευμονία ή η μηνιγγίτιδα. Και είναι πιο σοβαρές από αυτές των ιών.

Αν το μωρό έχει πυρετό και είναι κάτω των 3 μηνών, πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό. Ο βασικός λόγος ανησυχία είναι ότι το προστατευτικό στρώμα των κυττάρων μεταξύ της ροής του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι πολύ λεπτό σε αυτή τη φάση. Επομένως, τα οποιαδήποτε βακτήρια περνούν πιο εύκολα προκαλούν βλάβη τάχιστα. Είναι σημαντικό όμως να θυμάστε ότι ο πυρετός δεν είναι σε γενικές γραμμές, κάτι απαραίτητα ανησυχητικό. Στην πραγματικότητα, είναι ένδειξη ότι το σώμα παλεύει και δημιουργεί ένα λιγότερο φιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια και πυροδοτεί τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.