Η μεγάλη επιτυχία με τα αναγνωστικά του 20ού αιώνα συνεχίζεται!

«Τα παιδάκια», τo θρυλικό αλφαβητάρι που διδάχτηκε στα σχολεία πάνω από 15 χρόνια, μας κληροδότησε τα πιο αγαπημένα παιδικά τραγούδια και ποιήματα.

Στο αναγνωστικό αυτό θα βρούμε ποιηματάκια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όπως το δίστιχο «Σπίτι μου, σπιτάκι μου, χρυσοκαλυβάκι μου», αλλά και το περίφημο «Φεγγαράκι», νοσταλγικό συνώνυμο έως σήμερα στο συλλογικό υποσυνείδητο των πρώτων χρόνων της σχολικής ζωής.

«Τα παιδάκια» εκδόθηκαν το 1932, ως ένα από τα αναγνωστικά της ελπιδοφόρας «Μεταρρύθμισης 1929-1932» του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τα κείμενα υπέγραφαν γνωστοί στον εκπαιδευτικό κόσμο της εποχής συγγραφείς: η παιδαγωγός Ρ. Ιμβριώτη, ο δάσκαλος Δ. Δούκας και ο ιερέας και δάσκαλος Δ. Δεληπέτρος, ενώ την εικονογράφηση είχε αναλάβει ο χαράκτης και καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Γιάννης Κεφαλληνός.

Μαζί,

«Αναζητώντας τον Ανδρέα»

100 χρόνια από τη γέννησή του Ανδρέα Παπανδρέου, μία ιστορική έκδοση για τη ζωή και το έργο της πολιτικής προσωπικότητας που σφράγισε τον 20ό αιώνα.

Γράφουν κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου: Οι διάδοχοι του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: Κώστας Σημίτης, Γιώργος Α. Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώφη Γεννηματά. Ανθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά ή συνεργάστηκαν στενά μαζί του σε διάφορες στιγμές της ζωής του: Νίκος Παπανδρέου, Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Τηλέμαχος Χυτήρης, Αντώνης Ν. Βγότζας. Πολιτικοί του αντίπαλοι ή συνοδοιπόροι, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η Αλέκα Παπαρήγα και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ανθρωποι της ακαδημαϊκής σκέψης και άνθρωποι της πολιτικής, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Μουζέλης, ο Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, ο Χρήστος Χρηστίδης, ο Π. Κ. Ιωακειμίδης και Βασίλης Βαμβακάς. Ανθρωποι του Τύπου και του πνεύματος, όπως ο Αντώνης Καρακούσης, ο Παύλος Τσίμας, η Ελενα Ακρίτα, ο Γεώργιος Π. Μαλούχος, ο Χ. Α. Χωμενίδης και ο Ανδρέας Παππάς.

Και, τέλος, ιστορικά στελέχη του Συγκροτήματος Λαμπράκη που έζησαν σε διαφορετικές στιγμές τις σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό οργανισμό της χώρας, όπως ο Γιάννης Μαρίνος, ο Κώστας Μητρόπουλος, ο Γιώργος Ρωμαίος, ο Γιάννης Καρτάλης και ο Παντελής Καψής.

Την έκδοση συμπληρώνει ένα πλήρες χρονολόγιο και μια εργογραφία, τα οποία φρόντισε η Μυρτώ Λιαλιούτη.

Τους ευχαριστούμε όλους για την ανταπόκρισή τους.

Ακόμη στην έκδοση περιλαμβάνονται, συνεντεύξεις του ιστορικού ηγέτη στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Εισαγωγή: Ι.Κ. Πρετεντέρης