Το μεγάλωμα των παιδιών δεν είναι πάντοτε ένα φυσικό ένστικτο. Οι περισσότεροι γονείς ανακαλύπτουν στην πορεία το τι θα κάνουν και πώς θα λειτουργήσουν όταν προκύπτει το ο,τιδήποτε. Χρειάζεται παρατήρηση, κατανόηση, επιμονή, φαντασία, ειλικρίνεια και αρκετή ενέργεια! Είναι εντάξει να νιώθετε αυτοπεποίθηση για αυτά που γνωρίζετε, όπως είναι και εντάξει να παραδέχεστε ότι δεν ξέρετε τα πάντα και να ρωτάτε για να μάθετε.

Φροντίστε τη συντροφική σχέση. Τα χαρούμενα ζευγάρια έχουν θετικό αντίκτυπο και στα παιδιά. Η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στη σχέση που προκύπτουν όταν γίνεστε γονείς. Η αϋπνία και η έλλειψη χρόνου μπορεί να οδηγήσει πανεύκολα σε διαφωνίες. Είναι όμως σημαντικό να διαλέγετε τι μάχες σας και να αφήνετε κάποια πράγματα να πέφτουν κάτω, όταν θεωρείτε ότι δεν είναι μείζονος σημασίας. Ειδικά το πρώτο διάστημα μετά τον ερχομό του μωρού, δεν μπορείτε να έχετε πολλές προσδοκίες εφόσον πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο.

Τρία πράγματα κρατούν ψηλά τα επίπεδα ενέργεια που χρειάζεστε τόσο:

Να είστε δραστήρια

Να τρώτε υγιεινά

Να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε

Η συχνή άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, αυξάνει το μεταβολισμό, κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα και σας χαρίζει καλύτερη διάθεση. Ακόμα και μία καθημερινή βόλτα μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σας. Όταν θηλάζετε, γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη η σωστή διατροφή με πρωτεΐνες και πολλά υγρά. Όσον αφορά στον ύπνο, υπάρχουν τρεις χρυσοί κανόνες: να κοιμάστε όταν κοιμάται το μωρό, να ξαπλώνετε νωρίς και να κοιμάστε ακόμα για λίγο με κάθε ευκαιρία.

Διαχείριση του άγχους. Η κούραση, το συνεχές κλάμα του μωρού, το άγχος και το αυξημένο αίσθημα της ευθύνης μπορούν να σας εξοντώσουν. Ζητήστε βοήθεια από το σύντροφο, τους φίλους ή τους συγγενείς.