Κάθε παιδί έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και ταπεραμέντο. Η ντροπή είναι ένα είδος ταπεραμέντου. Τα παιδιά με αυτό το χαρακτηριστικό νιώθουν κάπως άβολα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις για αυτό και τις αποφεύγουν. Δεν είναι καθόλου κακό να έχετε ένα ντροπαλό παιδί. Ίσα ίσα, που ζεσταίνεται σιγά σιγά με την ιδέα των σχέσεων. Εάν του βάλετε αυτή την ταμπέλα, το κάνετε να νιώθει ότι έχει κάποιο πρόβλημα και ότι πρέπει να το διορθώσει.

Υποστηρίξτε το παιδί σας. Μπορείτε να το βοηθήσετε να εξασκηθεί και να του δώσετε την ευκαιρία να περνά χρόνο με άλλους ανθρώπους αλλά και να το υποστηρίζετε όταν βλέπετε ότι δεν νιώθει καθόλου άνετα. Καταρχάς, δώστε του χρόνο. Μην το αναγκάζετε να πηγαίνει στην αγκαλιά κάποιου με τον οποίο δεν έχει οικειότητα αλλά μην το παρακάνετε με το κανάκεμα γιατί έτσι του στέλνετε το μήνυμα ότι βρίσκεται σε μία πολύ τρομακτική κατάσταση.

Αν άλλοι άνθρωποι αποκαλούν το παιδί σας ντροπαλό, διορθώστε τους ευγενικά μπροστά στο παιδί και εξηγήστε ότι δεν είναι ντροπαλό, αλλά χρειάζεται απλώς λίγο χρόνο για να νιώσει άνετα.

Εάν το παιδί πηγαίνει σχολείο, ενθαρρύνετέ το να κάνει εξωσχολικές δραστηριότητες, να κανονίζει ραντεβού για παιχνίδι με συμμαθητές ή εξωσχολικούς φίλους του και φυσικά αποφύγετε τις αρνητικές συγκρίσεις με τα αδέρφια και τους φίλους του ως προς τη συμπεριφορά.

Μπορεί η ντροπή να γίνει πρόβλημα; Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να προσκολλάται στους γονείς του, να κλαίει σε μία κοινωνική περίσταση και να αποφεύγει τη σωματική επαφή, ειδικά με ανθρώπους που δεν γνωρίζει καλά. Αποτελεί πρόβλημα όταν δεν πηγαίνει σε μέρη επειδή ντρέπεται υπερβολικά, όταν παρουσιάζει δείγματα μεγάλου άγχους και αντιμετωπίζει προβλήματα σε καθημερινές λειτουργίες λόγω της ντροπής του.

Πολλοί γονείς νιώθουν απογοήτευση ή εκνευρισμό όταν το παιδί τους αργεί να νιώσει άνετα με τους άλλους και θεωρούν ότι η εξωστρέφεια και η αυτοπεποίθηση είναι μόνο θετικά στοιχεία συμπεριφοράς. Το θέμα είμαι όμως να αποδεχθείτε το παιδί έτσι όπως είναι και να του δίνετε χρόνο σε κάθε φάση της ζωής του, αντί να βιάζετε την αλλαγή της προσωπικότητάς του.