Πολιτικά

Ο πρώτος τόμος με τα βιβλία I και II

Το πρώτο έργο που γράφτηκε παγκοσμίως για την πολιτική και παραμένει πάντα επίκαιρο

Τα «Πολιτικά», έργο ωριμότητας του Αριστοτέλη, είναι η πρώτη πραγματεία που γράφεται στην ιστορία της φιλοσοφίας για την πολιτική και κεφαλαιοποιούν τα εξής τέσσερα βασικά ερωτήματα:

*Πού θεμελιώνεται το πολιτικό;

Στο πρώτο και δεύτερο βιβλίο ο Αριστοτέλης δέχεται ότι ο άνθρωπος διαθέτει έμφυτη πολιτικότητα. Χαρακτηριστικές στο πλαίσιο αυτού του ερωτήματος είναι οι αναλύσεις του για την πολιτική φύση του ανθρώπου, τη σχέση πολιτικής και ηθικής, τη δουλεία, την οικονομία (η νομή των δραστηριοτήτων στην οικογένεια) και τη χρηματιστική (πολιτική οικονομία).

*Τι είναι πολίτευμα (και κατ’ επέκταση πόλις και πολίτης), ποια τα γνωρίσματά του και ποια τα είδη του;

Στο τρίτο και τέταρτο βιβλίο εισέρχεται ο Αριστοτέλης στην ουσία της πολιτικής φιλοσοφίας. Διερευνά τα θεμελιώδη ερωτήματα για την έννοια της πόλης, του πολίτη, της πολιτικής αρετής και των πολιτευμάτων. Ταξινομεί τα πολιτεύματα, αναλύει την ολιγαρχία και τη δημοκρατία και εξετάζει πτυχές του πολιτικού φαινομένου, όπως ο σκοπός της πόλης, τα γνωρίσματα των διεκδικητών της εξουσίας και το περιεχόμενο της πολιτικής δικαιοσύνης. Στο τέταρτο βιβλίο ο Αριστοτέλης προσδίδει πραγματολογική διάσταση στις αναλύσεις του για τα είδη των πολιτευμάτων και τη βασική αιτία της ποικιλομορφίας τους. Παρουσιάζει τη δημοκρατία, την ολιγαρχία, την αριστοκρατία, την πολιτεία και την τυραννία, προτείνει το άριστο πολίτευμα, το εφικτό όμως στην πράξη. Τελειώνει με τη διάκριση των εξουσιών σε βουλευτική, εκτελεστική και δικαστική.

*Τι μεταβάλλει τα πολιτεύματα και τι τα διατηρεί;

Στο πέμπτο και έκτο βιβλίο εξετάζονται τα πολιτεύματα ως προς τα αίτια των μεταβολών τους και τους τρόπους εδραίωσής τους, με φιλοσοφικό, ιστορικό, κοινωνιολογικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.

*Ποιο είναι το ιδεώδες πολίτευμα και με ποιες προϋποθέσεις εγκαθιδρύεται;

Στο έβδομο και όγδοο βιβλίο των Πολιτικών, ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι το ιδεώδες πολίτευμα προϋποθέτει τον καθορισμό του άριστου βίου. Στη συνέχεια εξαρτά την άριστη πόλη από μια σειρά γνωρισμάτων, όπως η εδαφική έκταση, η γεωγραφική θέση, η οργάνωση και ο χαρακτήρας των πολιτών. Συνεχίζει με το θέμα της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι είναι καθήκον της πολιτείας να καλλιεργεί το ήθος των πολιτών με την κατάλληλη εκπαίδευση, γιατί το πολίτευμα διαμορφώνεται από το ήθος των πολιτών. Γι’ αυτό ακριβώς η εκπαίδευση πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής ρύθμισης, να είναι δημόσια και όχι ιδιωτική και να καλλιεργεί διαδοχικά το σώμα, τις ορέξεις και τον νου.

Μαζί,

 

Γευσιγνώστης

 

Στον Γευσιγνώστη, που κυκλοφορεί την Κυριακή 3 Μαρτίου με ΤΟ ΒΗΜΑ, ένα πλούσιο τεύχος 150 σελίδων… χωρίς κρέας!

Μεγάλο αφιέρωμα στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής!

Από παραδοσιακή λαγάνα, ταραμοσαλάτα με πατάτες και χούμους με αβοκάντο, μέχρι μύδια ντολμά, ριζότο με μελάνι σουπιάς ή γεμιστό καλαμάρι με ψωμί και αρωματικά.

70 ξεχωριστές, πρωτότυπες και νόστιμες συνταγές!

 

Οσπρια

Συνδυάζουμε φασόλια, φακές και ρεβίθια με αρωματικά και ετοιμάζουμε νόστιμα σαλατογεύματα: Μαυρομάτικα με τουρσί, μαύρες φακές, χταπόδι και λιαστή ντομάτα, ρεβίθια με ανανά, φινόκιο και λάιμ, γίγαντες σαλάτα με μανούρι.

Λαδερά

Ολα στην κατσαρόλα. Η απλή καθημερινή μαγειρική σε όλο της το μεγαλείο. Σουπιές με μπαχαρικά, φασόλια μαυρομάτικα με σέσκουλα ή σπανάκι, μπριάμ με ξινόχοντρο.

Θαλασσινά

Γυαλιστερές γκρατινέ με ντιζόν, γαριδοκεφτέδες με σκορδαλιά, χτένια σοτέ με πουρέ καρότου και πολλές ακόμη νόστιμες συνταγές. 

Γλυκά

Μους σοκολάτας, ταχινόπιτα, σταφιδοκέικ, κολοκυθόπιτα, ταχινοκούλουρα, μπισκότα βρόμης, μπράουνις.

Με ελαιόλαδο ή ταχίνι. Δύο υλικά που μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν το βούτυρο από τα γλυκά μας, δίνοντάς τους έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.

Το γεύμα της 25ης Μαρτίου

Πρωτότυπες συνταγές με μπακαλιάρο και πατάτα.

Aκόμη, λαχταριστές συνταγές για vegetarian!

Από σούπα σπανακιού μέχρι μπιφτέκια μανιταριών και «πράσινη» πίτσα, υπάρχουν πεντανόστιμες και εύκολες λύσεις για όσους, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τρώνε κρέας.

Την Κυριακή 3 Μαρτίου με το «ΒΗΜΑ»

 Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το φαγητό!

 Ο Γευσιγνώστης ξέρει, γιατί το ‛χει ψάξει!

 

Και

ΒHMAgazino.

Και στην απλή έκδοση των €2.

Ακολουθήστε το στο Google News