Μπορεί να ανησυχείτε για το αν το παιδί σας τρώει αρκετά. Ή μπορεί να ανησυχείτε για το ότι τρώει πολύ και δεν έχει το σωστό βάρος. Σαν γονιός, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να δώσετε στο παιδί μία πληθώρα σωστών και ισορροπημένων διατροφικών επιλογών. Το πόσο και αν θα φάει, εξαρτάται από το ίδιο. Είναι πολύ φυσιολογικό να έχει μία όρεξη που αλλάζει εύκολα. Κάποιες μέρες πεινάει πολύ και θέλει να φάει και άλλες απλώς τσιμπολογά. Όσο το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Το βασικότερο στοιχείο μίας ισορροπημένης διατροφής, είναι να δίνετε στο παιδί συχνά σνακ και γεύματα. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί έχει μία τάση να τρώει πολύ, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Σερβίρετε μία ελαφρώς μικρότερη μερίδα ή δώστα φαγητό σε μικρότερο πιάτο από το συνηθισμένο. Αποφύγετε την τηλεόραση ή πράγματα που του αποσπούν την προσοχή γιατί έτσι δεν δίνει σημασία στην όρεξή του και τρώει αμήχανα. Αν δεν τρώει τα λαχανικά του, εσείς απλά συνεχίστε να τα σερβίρετε.

Αν πιστεύετε ότι δεν τρώει αρκετά, σερβίρετε το φαγητό κάθε μέρα τις ίδιες ώρες. Αν υπάρχει σταθερότητα, είναι πιο πιθανό να πεινάσει εκείνες τις ώρες. Αν δεν έχει όρεξη, μην του δώσετε κάτι εναλλακτικό εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να θέλει να φάει αργότερα. Τέλος, δώστε του μικρά γεύματα ή σνακ που είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν.

Υγιεινές προτάσεις για το παιδί:

Να έχετε πάντα ένα μπολ με φρέσκα φρούτα σε εμφανές σημείο ώστε να επιλέγει από εκεί όταν πεινάει.

Γεμίστε το ψυγείο με υγιεινές επιλογές και αφήστε στο ντουλάπι τις πιο ανθυγιεινές επιλογές για ιδιαίτερες περιστάσεις.

Απολαύστε μαζί τα γεύματα, και όχι μόνο αυτά του Σαββατοκύριακου

Διαβάστε μαζί βιβλία που να προωθούν την ισορροπημένη διατροφή

Δοκιμάστε νέα λαχανικά με διαφορετική υφή και χρώμα για να αποκτήσει το παιδί εξοικείωση.