Το παιδί περνά πολλές αλλαγές στην εφηβεία. Η βασικότερη αλλαγή στα κορίτσια είναι το ξεκίνημα της περιόδου. Το επίπεδο των οιστρογόνων αυξάνεται και υπάρχει ροή αίματος που ποικίλει, ανάλογα με κάθε οργανισμό. Συνήθως διαρκεί μέχρι και επτά ημέρες. Κατά μέσο όρο, η περίοδος ξεκινά μεταξύ 11 και 14 μισό, αλλά το ευρύ φάσμα είναι 9-16 ετών. Αν δεν της έχει έρθει περίοδος μέχρι τα 16, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας. Η σταθερότητα του μηνιαίου κύκλου δεν είναι η ίδια σε όλες.

Μιλήστε στην κόρη σας για την περίοδο. Χρειάζεται να ξέρει τι είναι η περίοδος και πόσο συχνά έρχεται, πόσο αίμα θα έχει, αν πονάει, πώς να χρησιμοποιεί σερβιέτες και ταμπόν και αν μπορεί να μπει στη θάλασσα. Αν δεν νιώθει άνετα να το συζητήσει μαζί σας, προτρέψτε την να το κάνει με κάποιον ενήλικο που γνωρίζει και που τον εμπιστεύεται.

Συμπτώματα και πόνος. Αν πονάει, μπορεί να πάρει παυσίπονο, να βάλει θερμοφόρα ή ζεστό νερό στην κοιλιά, να ασκηθεί ελαφρώς, να φάει ελαφριά, να πιει ζεστά ροφήματα και να ξεκουραστεί. Η δυσμηνόρροια αφορά αρκετές γυναίκες και μπορεί να χρειαστούν πιο δραστικό φάρμακο, κατόπιν συμβουλής του γιατρού. Τα κλασικά συμπτώματα είναι το στήθος που πονάει, τα σπυράκια και τα λαδωμένα χέρια.

Οι αλλαγές στη διάθεση. Ο θυμός, η ένταση και τα νεύρα είναι συνηθισμένα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Δώστε ιδιωτικότητα και χρόνο στο παιδί και μην το κάνετε μεγάλο θέμα.