Ο καλός και ποιοτικός ύπνος βοηθά το παιδί στη συγκέντρωση, στο να θυμάται πράγματα και στο να φέρεται καλά. Ο κακός ύπνος επηρεάζει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και δυσκολεύει το παιδί ακόμα και στη μάθηση. Επίσης, νιώθει νυσταγμένο όλη τη μέρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί σε ο,τιδήποτε κάνει, ακόμα και αν πρόκειται για παιχνίδι.

Η αποστήθιση είναι μέρος της μάθησης. Αν κουράζεται γρήγορα, θα δυσκολευτεί περισσότερο στο να θυμάται βασικά πράγματα όπως οι αριθμητικές πράξεις ή η σύνθεση απλών λέξεων. Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί και δυναμώνει διάφορα είδη μνήμης σε διαφορετικούς κύκλους ύπνου. Για παράδειγμα, αμέσως πριν ξυπνήσει το πρωί, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τα τελευταία στάδια του ύπνου REM, για να αποθηκεύσει τις πληροφορίες της προηγούμενης ημέρας.

Τα νυσταγμένα παιδιά έχουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο και το σπίτι γιατί δεν μπορούν να συνεργαστούν εύκολα με τη δασκάλα ή με τα άλλα παιδιά στο διάλειμμα. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου που μπορείτε να διαχειριστείτε με απλές στρατηγικές. Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι οι συνήθειες που έχει στον ύπνο. Βοηθά το να αλλάξετε τις συνήθειες τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που τρέφεται αλλά και τις ώρες στις ρουτίνες, όπως το μπάνιο ή το ξύπνημα.

Μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο που αναπνέει το παιδί. Αν ροχαλίζει συνεχόμενα, σταματά να αναπνέει όταν κοιμάται, αναπνέει από το στόμα ή ιδρώνει πολύ, μπορεί να αντιμετωπίζει το θέμα της άπνοιας.