Οι κλασικές ανησυχίες για τα παιδικά δόντια και τα προβλήματά τους είναι το τρίξιμο, το πιπίλισμα του αντίχειρα και οι τραυματισμοί. Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι μία συνήθεια που τελειώνει γύρω στα 2-4 έτη. Αν όμως συνεχίζει να το κάνει μετά τα 5 χρόνια, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στα δόντια. Επηρεάζεται ο τρόπος που βγαίνουν τα δόντια αλλά και η γραμμή του σαγονιού. Και συνήθως το κάνουν όταν είναι κουρασμένα, πεινούν ή είναι πολύ στρεσαρισμένα.

Το τρίξιμο των δοντιών σε σχολική ηλικία είναι αρκετά συχνό και δεν χρειάζεται θεραπεία. Κάποια παιδιά κλείνουν το σαγόνι τους με ένταση και έτσι τρίζουν με τα πάνω δόντια δημιουργώντας έντονο ήχο. Συνήθως, συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δεν διαρκεί στο χρόνο και δεν προκαλεί βλάβη στα δόντια. Αν συνεχίζει όμως να το κάνει, ίσως χρειαστεί να μιλήσετε στον οδοντίατρο γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, πονόδοντο ή σε φθορά των δοντιών.

Οι τραυματισμοί στα δόντια μπορούν να προκληθούν όταν το παιδί τρέχει, σκαρφαλώνει ή κάνει ποδήλατο. Αν χτυπήσει ένα από τα παιδικά δόντια και βλέπετε ότι είναι έτοιμο να φύγει, μην το πιέζετε στη θέση του γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα ενήλικα δόντια που έρχονται. Αν χάσει ένα ενήλικο δόντι, είναι πιο σοβαρό πρόβλημα αλλά μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα:

  • Βρείτε το δόντι
  • Κρατήστε το από πάνω και όχι από τη ρίζα
  • Αν έχει λερωθεί, καθαρίστε το με αλατόνερο για λίγα δευτερόλεπτα και όχι με νερό
  • Μην το αφήσετε να ξεραθεί
  • Επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρο