Αριστοτέλης

Η εκδοτική επιτυχία συνεχίζεται

Αυτή την εβδομάδα,

«Ρητορική», ο δεύτερος τόμος

O Αριστοτέλης μελετά την τέχνη του δημόσιου λόγου

Ενα μεγάλο μέρος του Β’ βιβλίου αφιερώνεται στη μελέτη των παθών της ανθρώπινης ψυχής. Τα πάθη (οργή, φόβος, έλεος, φθόνος, χαρά, λύπη, φιλία, μίσος κ.ά.) επηρεάζουν τις αποφάσεις του δέκτη ενός ρητορικού λόγου. Γι’ αυτό και ο Σταγειρίτης ασχολείται διεξοδικά με αυτά. Διερευνά τι είναι το καθένα, ποια τα χαρακτηριστικά του, ποια τα αίτια που το προκαλούν και πώς αυτό εγκαθίσταται στην ψυχή. Γνωρίζει άριστα ότι τα πάθη των δικαστών μπορούν να αντιστρέψουν την κρίση τους. O κριτής που αγαπάει τον κρινόμενο θα θεωρήσει ότι αυτός δεν έχει διαπράξει αδίκημα ή ότι αυτό είναι μικρό· ο κριτής που μισεί τον κρινόμενο, τα αντίθετα! Ομοίως, ο αισιόδοξος θα πιστέψει ότι το ευχάριστο που αναμένει, θα πραγματοποιηθεί, και μάλιστα θα είναι πράγματι καλό για τον ίδιο· ο αδιάφορος ή απαισιόδοξος, τα αντίθετα!

Στο Β’ βιβλίο της Ρητορικής εντάσσεται και η μελέτη των ηθών, δηλαδή των χαρακτήρων ορισμένων ανθρώπινων ομάδων: των νέων, των ηλικιωμένων, των ωρίμων, των πλουσίων, των ισχυρών, των καλότυχων. Στις ενότητες αυτές αναδεικνύεται ο Αριστοτέλης ως παρατηρητικός κοινωνιολόγος, ως φιλόσοφος με βαθιά ανθρωπογνωσία. Ειδικότερα η περιγραφή του ήθους των νέων έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού για τη διαχρονική ανθεκτικότητά της.

Η «Ρητορική» ολοκληρώνεται με το Γ΄ βιβλίο με εκτεταμένη αναφορά σε υφολογικά και γλωσσικά ζητήματα, η πρωτοτυπία της οποίας είναι εντυπωσιακή. Εξετάζονται, ανάμεσα σε άλλα, οι ιδιότητες του ύφους στον σωστό πεζό λόγο, η ψυχρότητα του ύφους, η τεχνική της παρομοίωσης, αλλά και θέματα ορθής χρήσης της γλώσσας και ρυθμού του λόγου.

ΤΟ ΒΗΜΑ προσφέρει την άριστη μετάφραση της «Ρητορικής» από τον Δ. Λυπουρλή: Τον δάσκαλο της αριστοτελικής φιλοσοφίας που «έφυγε» πρόσφατα αλλά μας κληροδότησε σε ζωντανό νεοελληνικό λόγο τη σοφία ενός άλλου μεγάλου δασκάλου, του φιλοσόφου από τα Στάγειρα.

Μαζί,

Γευσιγνώστης

Στο τεύχος που κυκλοφορεί την Κυριακή 7 Απριλίου με ΤΟ ΒΗΜΑ, ένα πλούσιο τεύχος 150 σελίδων με μεγάλο αφιέρωμα στο πασχαλινό τραπέζι και τα μαγειρέματα της άνοιξης.

Ετοιμάζουμε το πασχαλινό τραπέζι!

  • Αρνιά στον φούρνο

Αφήνουμε το απλό και κλασικό με πατάτες και το ψήνουμε με αγκινάρες, αρακά, καρότα, μέχρι και με κουμκουάτ, νεράντζια και πολίτικο τσουρέκι.

  • Πρωτότυπα κοντοσούβλια

Ολα τα μυστικά για να φτιάξουμε στον οικιακό φούρνο ζουμερό και νόστιμο κοντοσούβλι με μοσχάρι ή κοτόπουλο.

  • Τα μυστικά του έμπειρου ψήστη

Μαθαίνουμε πώς θα ψήσουμε στο σπίτι τέλειο κοκορέτσι και παϊδάκια.

  • Λαχταριστές μαγειρίτσες

Βήμα – βήμα, μια εύκολη και αρωματική μαγειρίτσα, που ετοιμάζεται σε μία ώρα. Επίσης, τρεις ακόμα εκδοχές: μια παραλλαγή με χωριάτικα λουκάνικα, μια παραδοσιακή και μια εναλλακτική με μανιτάρια και χόρτα.

  • Πεντανόστιμες πίτες

Λαμπριάτικες, ανοιξιάτικες πίτες και καλιτσούνια για τη μεγάλη γιορτή.

Ακόμη,

  • Μαγειρεύουμε με τα υλικά της άνοιξης!

Συνταγές για το καθημερινό τραπέζι με σπαράγγια, αγκινάρες, αρακά, κουκιά, και όλα τα μυρωδικά της εποχής.

Την Κυριακή 7 Απριλίου με ΤΟ ΒΗΜΑ

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το φαγητό

Ο Γευσιγνώστης ξέρει, γιατί το ‛χει ψάξει!

Και

ΒHMAgazinο

Κρις Χέμσγουορθ. Ο ωραιότερος άντρας του πλανήτη υπακούει τυφλά στη σύζυγό του!

Και στην απλή έκδοση των €2.