Αριστοτέλης

Η εκδοτική επιτυχία συνεχίζεται

Αυτή την εβδομάδα,

 Ρητορική O Αριστοτέλης μελετά την τέχνη του δημόσιου λόγου

Προνομιακό, πεδίο ανάπτυξης του δημόσιου λόγου υπήρξε η αρχαία Αθήνα, εκεί που άνθισε η δημοκρατία. Και το ισχυρότερο εργαλείο πολιτικής σύγκρουσης και σύνθεσης υπήρξε η ρητορεία.

Ο Αριστοτέλης δεν είναι ο πρώτος μελετητής της ρητορείας. Αυτό, όμως, που διακρίνει τη δική του μελέτη είναι ο επιστημονικός της χαρακτήρας, η προσπάθεια του φιλοσόφου όχι απλώς να κατασκευάσει ένα εγχειρίδιο για επίδοξους πολιτικούς, αλλά να προσδιορίσει τις γενικότερες αρχές της ρητορικής τέχνης.

Για τον Αριστοτέλη μια ρητορική που στοχεύει αποκλειστικά στη χειραγώγηση της ψυχής του δέκτη της είναι απορριπτέα. Ο ίδιος προτείνει μία μέθοδο που πείθει μέσω λογικών αποδείξεων. Ετσι, η ρητορική τέχνη ορίζεται ως η ικανότητα να βρίσκει σε κάθε θέμα ο ομιλητής τα μέσα με τα οποία θα γίνει πειστικός, θα κερδίσει δηλαδή τους ακροατές του με τα κατάλληλα και αποδεικτικά επιχειρήματα.

Η «Ρητορική» ολοκληρώνεται με το Γ΄ βιβλίο με εκτεταμένη αναφορά σε υφολογικά και γλωσσικά ζητήματα, η πρωτοτυπία της οποίας είναι εντυπωσιακή. Εξετάζονται, ανάμεσα σε άλλα, οι ιδιότητες του ύφους στον σωστό πεζό λόγο, η ψυχρότητα του ύφους, η τεχνική της παρομοίωσης, αλλά και θέματα ορθής χρήσης της γλώσσας και ρυθμού του λόγου.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» προσφέρει την άριστη μετάφραση της «Ρητορικής» από τον Δ. Λυπουρλή: τον δάσκαλο της αριστοτελικής φιλοσοφίας που χάθηκε πρόσφατα αλλά μας κληροδότησε σε ζωντανό νεοελληνικό λόγο τη σοφία ενός άλλου μεγάλου δασκάλου, του φιλοσόφου από τα Στάγειρα.

Μαζί,

 VITA

 Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

Έβελυν Καζαντζόγλου. H επιτυχημένη influencer μάς αποκαλύπτεται.

Εκμεταλλευόμαστε τα οφέλη της άνοιξης στο maximum.

Επιδερμίδα. Το τέλειο πλάνο περιποίησης.

Και

ΒHMAgazino

Στο μυαλό της Τζένιφερ Λόρενς.

Και στην απλή έκδοση των €2.