Το να είσαι γονιός, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τη ζωής. Όσο το παιδί μεγαλώνει, το ίδιο συμβαίνει και με την ευθύνη του ρόλου σας. Αυτό που προέχει είναι να του παρέχετε ένα περιβάλλον που θα το βοηθήσει να εξελιχθεί σε έναν καλό άνθρωπο. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και χρόνος. Αλλά και 8 απλά βήματα.

  1. Περάστε μαζί ποιοτικό χρόνο. Αυτός είναι ο πρώτος και ο καλύτερος τρόπος να ενσταλάξετε αξίες και καλούς τρόπους στο παιδί. Δημιουργήστε μία ρουτίνα, ώστε να μπορείτε να είστε και συνεπείς. Ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιλήσει για τη μέρα του
  2. Δείξτε και μην διδάσκετε. Τα παιδιά είναι τρομερά παρατηρητικά και προσέχουν ό,τι κάνετε. Αν λέτε στο παιδί να σκέφτεται θετικά, αλλά εσείς δεν το κάνετε, δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη συμβουλή.
  3. Δώστε ελευθερία. Αφήστε τα παιδιά να αποφασίσουν μόνα τους και να κάνουν λάθη. Μπορείτε να είστε δίπλα τους και να τα συμβουλεύετε όταν νιώθετε ότι κινδυνεύουν.
  4. Υγιές περιβάλλον. Ένα σταθερό και χαρούμενο οικογενειακό περιβάλλον δίνει στο παιδί αυτοπεποίθηση και το βοηθά συνολικά σε ψυχολογικό επίπεδο. Το άγχος και οι συνεχείς καυγάδες επηρεάζουν αρνητικά το παιδί.
  5. Ενθαρρύνετε τα χόμπι. Γίνετε υποστηρικτική με τα ενδιαφέροντά του και μην το αποθαρρύνετε εάν δεν συμφωνείτε με κάτι.
  6. Διαβάστε παραμύθια και βιβλία. Είναι ο ιδανικός τρόπος να καλλιεργήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του και να προετοιμαστεί για τις σχολικές υποχρεώσεις.
  7. Βοηθήστε τα να μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα. Μπορεί να έχετε την τάση να υπερπροστατεύετε τα παιδιά σας αλλά αυτό δεν το βοηθά στην ανάπτυξή του ούτε του χαρίζει την απαραίτητη ανεξαρτησία. Αφήστε το να σκεφτεί και να βρει τη λύση μόνο του, με το δικό του τρόπο.
  8. Δείξτε του πώς να αποδέχεται την αποτυχία. Δείξτε του ότι τόσο η νίκη όσο και η ήττα είναι κομμάτια της ζωής. Το σημαντικότερο είναι να προσπαθούμε και να μην το βάζουμε κάτω.