Αριστοτέλης

Η εκδοτική επιτυχία συνεχίζεται

Αυτή την εβδομάδα,

Ρητορική εις Αλέξανδρον

Ένα απαραίτητο εγχειρίδιο ανάπτυξης πολιτικού και ρητορικού λόγου

Η αριστοτελική πραγματεία «Ρητορική εις Αλέξανδρον» θέτει ως στόχο της την παρουσίαση και ανάλυση της ρητορικής τέχνης ως απαραίτητο μεθοδολογικό εργαλείο πολιτικής εκπαίδευσης και άσκησης της εξουσίας από έναν προικισμένο από τη φύση ηγεμόνα, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, του οποίου το όνομα χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του κειμένου, για να αναδείξει τη χρησιμότητα του έργου του.

Η παρούσα έκδοση, υπό την εξαιρετική κριτική και υπομνηματιστική –μοναδική για το συγκεκριμένο κείμενο- συμβολή της Σωτηρίας Τριαντάρη, αποτελεί ένα απαραίτητο εγχειρίδιο ανάπτυξης πολιτικού και ρητορικού λόγου, που τόσο σπανίζει στην εποχή μας. Και όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Λυπουρλής, πρόκειται «για ένα καλά οργανωμένο και πρωτότυπο σύγγραμμα για το θέμα που πραγματεύεται».

Ο συγγραφέας στην αρχή της πραγματείας απευθύνει μια επιστολή προς τον μαθητή του, Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος επανειλημμένα έχει παρακινήσει τον συγγραφέα να του αναπτύξει τις μεθόδους των πολιτικών λόγων.

Ο τίτλος του έργου προέρχεται από την επιστολή αυτή, με την οποία ο Αριστοτέλης απευθύνθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο.

Στην επιστολή συμβουλεύει τον μαθητή του για το χαρακτηριστικό εκείνο που διακρίνει έναν πολιτικό άνδρα και επιχειρεί να τον μυήσει στη σημασία και την αξία που έχει η συγκρότηση, η διαμόρφωση και η αγόρευση ενός πειστικού λόγου για τον ηγέτη, με τον οποίο θα παρακινήσει και θα πείσει το ακροατήριό του για το καλό, το ωφέλιμο και το συμφέρον.

Παρέχει συμβουλές προς τον πολιτικό άνδρα και ρήτορα, ο οποίος πραγματικά επιθυμεί να οργανώσει, να διαφυλάξει την πόλη του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη συμπάθεια των πολιτών του.

Ενώ αναδεικνύει τη σημασία και σπουδαιότητα που έχει ο λόγος και η λογική ικανότητα που διακρίνει τον πολιτικό άνδρα από τους πολίτες.

Οι παραπάνω επισημάνσεις και όχι μόνο μας παρακινούν να εξετάσουμε σε βάθος το περιεχόμενο του εγχειριδίου αυτού, ώστε να αξιολογήσουμε τη σπουδαιότητά του και τη σημασία του για εμάς σήμερα.

Μαζί,

Harpers Bazaar

 

Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο!

Μόδα είναι να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά!

Και

ΒHMAgazino.

Και στην απλή έκδοση των €2.

Ακολουθήστε το στο Google News