Τα Parabens είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο από όλα τα «τοξικά» συστατικά. Πρόκειται για συντηρητικές ουσίες που προσθέτονται στις συνθέσεις των καλλυντικών αλλά και σε τρόφιμα προκειμένου να εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων.

Παρίες του χώρου της φυσικής φροντίδας του δέρματος, ο ρόλος του συστατικού αυτού στην περιποίηση της επιδερμίδας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως συντηρητικό για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος.

Ο αρχικός λόγος ανησυχίας; Μια μελέτη του 2004 διαπίστωσε υψηλότερη συγκέντρωση Parabens στον ιστό του μαστού των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Δύο πράγματα που πρέπει να σημειωθούν για τη μελέτη, ωστόσο, είναι ότι δεν ανέφεραν τα επίπεδα των Parabens που βρέθηκαν σε φυσιολογικούς, μη καρκινικούς ιστούς μαστού και, δεύτερον, ότι ο συσχετισμός δεν είναι απαραίτητα λόγος αιτιότητας. Ταυτόχρονα, η μελέτη αναγνώρισε ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αναπτυχθεί μια καλύτερη κατανόηση σχετικά με το πόσο προβληματικά είναι στην πραγματικότητα τα Parabens και πώς ο οργανισμός τους διαχειρίζεται.

Επομένως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα Parabens προκαλούν καρκίνο του μαστού, ωστόσο η ασφάλειά τους είναι αμφισβητήσιμη για πολλούς.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι, με μερικά να χρησιμοποιούνται ακόμη και στη βιομηχανία τροφίμων ως συντηρητικά, ωστόσο, τείνουν να αναφέρονται ως «αριθμοί Ε» και έτσι οι άνθρωποι συχνά δε συνειδητοποιούν τι τρώνε.

Επειδή τα Parabens είχαν μία κακή φήμη στον Τύπο, πολλές εταιρείες περιποίησης της επιδερμίδας επιλέγουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά συντηρητικά στα προϊόντα τους, όπως η φαινοξυαιθανόλη.

Έτσι, αν διατηρείτε τις αμφιβολίες σας ή έχετε κάποια σχετική φοβία, μπορείτε πάντα να μην τα επιλέγετε. Άλλωστε, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία καλλυντικών χωρίς Parabens , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι πάντα ασφαλή.

Μάλιστα, πολλοί ειδικοί στον χώρο του δέρματος τείνουν να προτιμούν προϊόντα με Parabens, έτσι ώστε να είναι σίγουροι για τη σωστή συντήρηση των προϊόντων που χρησιμοποιούν.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να χρησιμοποιείτε καλλυντικά με τη συχνότητα που χρειάζεται και πάντα με μέτρο.