Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με χαμηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας, μειώνοντας κατά συνέπεια και τις πιθανότητες ενός τελειόφοιτου φοιτητή να πάρει πτυχίο.

Ωστόσο, οι φοιτητές μικρότερων ετών δεν κινδυνεύουν σημαντικά, ακόμα και αν το πρόγραμμα ύπνου τους είναι ιδιαίτερα άστατο, με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμά τους θα επανέλθει στο φυσιολογικό πριν το τελευταίο τους έτος.

Άυπνοι οι φοιτητές

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο της έλλειψης ύπνου είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των φοιτητών, καθώς προσπαθούν να τα συνδυάσουν όλα, όπως το διάβασμα για τη σχολή, τις εργασίες, την κοινωνική ζωή και πιθανότητα κάποια part-time εργασία.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί φαινομενικά να «κερδίζει χρόνο» για τους τελειόφοιτους, αλλά στην πραγματικότητα κάνει την καθημερινότητά τους δυσκολότερη.

Συγκεκριμένα, επιβραδύνει την εκμάθηση και έχει αρνητικές επιδράσεις στη μνήμη, ενώ είναι πιθανό οι φοιτητές να χάσουν μεγάλο αριθμό μαθημάτων τη στιγμή που η εξάντληση «χτυπά την πόρτα» και θέλουν να κοιμηθούν.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Montclair και το Πανεπιστήμιο Rutgers μελέτησαν 7.000 άτομα, με περίπου τους μισούς να είναι φοιτητές, ενώ οι υπόλοιποι απόφοιτοι.

Οι πρωτοετείς συμμετείχαν σε μια συνέντευξη κάθε χρόνο, όπου απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο άυπνοι ήταν, αν εργάζονταν, πόσο υγιείς ένιωθαν, αν έπιναν αλκοόλ, αν κάπνιζαν και αν γυμνάζονταν.

Λίγος ύπνος – χαμηλότεροι βαθμοί

Το 42% των ερωτηθέντων ανέφεραν χρόνια στέρηση ύπνου κατά την άνοιξη του πρώτου έτους, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν χρόνια στέρηση ύπνου κατά το τελευταίο έτος είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν.

Οι ερευνητές τόνισαν: «Η χρόνια στέρηση ύπνου φαίνεται να επηρεάζει μόνο τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των τελειόφοιτων και όχι τόσο την υγεία τους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

Πιθανή εξήγηση αυτού θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιδιαίτερα αυξημένος φόρτος εργασίας, φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως κατά το τελευταίο έτος φοίτησης.

Αν και η μελέτη δε διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό των φοιτητών που στερούνται πολύτιμες ώρες ύπνου, προηγούμενες έρευνες έχουν παρατηρήσει «ανησυχητικά ποσοστά ανεπαρκούς ύπνου».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι από την έλλειψη ύπνου δεν κινδυνεύουν μονάχα οι ακαδημαϊκοί στόχοι, αλλά και η ψυχολογική υγεία των φοιτητών καθώς μακροπρόθεσμα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερο άγχος ή θλίψη, να τρώνε πιο ανθυγιεινά και να νιώθουν έντονο θυμό.