Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαροι ενήλικες που κατανάλωναν 150 γραμμάρια βατόμουρων καθημερινά, είχαν βελτιωμένη ροή αίματος και λιγότερο δύσκαμπτες αρτηρίες.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 12 έως 15%.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του East Anglia έλεγξαν τις επιδράσεις των βατόμουρων σε 138 υπέρβαρους ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών που είχαν μεταβολικό σύνδρομο.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μερίδες των 150γρ ή 75γρ παγωμένων βατόμουρων.

Τα αποτελέσματα της εξάμηνης μελέτης, που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη του είδους, δημοσιεύθηκαν στην Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής.

Ο Δρ Peter Curtis, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Βρήκαμε πως η κατανάλωση ενός φλιτζανιού βατόμουρων την ημέρα, είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας και της αρτηριακής δυσκαμψίας. Αυτό είναι αρκετά ευεργετικό και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνεται κατά 12 έως 15%. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι τα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση».

Η ψύξη των βατόμουρων δεν είναι τυχαία, καθώς σε συνθήκες κατάψυξης οι ανθοκυανίνες διατηρούνται αποτελεσματικά και δε χάνουν την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Aedin Cassidy, υποστήριξε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά βατόμουρα έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρδιαγγειακών παθήσεων.