Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Exeter διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περνούν τουλάχιστον 120 λεπτά στη φύση την εβδομάδα είναι πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν καλή υγεία και μεγαλύτερη ψυχολογική ευημερία.

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν τα ίδια οφέλη σε άτομα που επισκέφθηκαν «φυσικά τοπία» όπως τα πάρκα, τα δάση και τις παραλίες για λιγότερο από 120 λεπτά την εβδομάδα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από περίπου 20.000 άτομα στην Αγγλία και διαπίστωσε ότι δεν έχει σημασία αν τα 120 λεπτά επιτεύχθηκαν σε μία μόνο επίσκεψη ή σε αρκετές μικρότερες επισκέψεις.

Διαπίστωσε επίσης ότι το όριο των 120 λεπτών ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τους νεώτερους ενήλικες, σε διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και μεταξύ ατόμων με μακροχρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες.

Ο Δρ Mat White, από το Πανεπιστήμιο του Exeter Medical School, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι το να βγει κανείς έξω στη φύση μπορεί να είναι καλό για την υγεία και την ευημερία του, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε διευκρινήσει τη διάρκεια της επίσκεψης στη φύση.»

«Η πλειοψηφία των επισκέψεων στην φύση, σε αυτή την έρευνα, έλαβε χώρα μέσα σε μόλις τρία χιλιόμετρα από το σπίτι των συμμετεχόντων. Κατά συνέπεια ακόμη και οι επισκέψεις σε κοντινά φυσικά τοπία αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικές.»

«Δύο ώρες την εβδομάδα, ελπίζουμε να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για πολλούς ανθρώπους, σκεπτόμενοι ότι αυτές οι δύο ώρες μπορούν να πραγματοποιηθούν διαδοχικά με μικρότερες επισκέψεις» συμπληρώνει ο διευθύνων της μελέτης.

Ο καθηγητής Terry Hartig, μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο χρόνος στη φύση μπορεί να είναι καλός για την υγεία και την ευημερία.»

«Βλέπει κανείς τις συνθήκες της ζωής υπό διαφορετικό πρίσμα, το άγχος μειώνεται και περνά ποιοτικότερο χρόνο με συγγενείς και φίλους» εξηγεί ο καθηγητής.

«Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν πολύτιμη υποστήριξη στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας για τη διατύπωση συστάσεων σχετικά με τον χρόνο που πρέπει να αφιερώνεται στη φύση για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας», καταλήγουν οι ερευνητές.