Το διαχρονικό έργο του «πατέρα της Ιστορίας» σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αυτή την εβδομάδα
Eυτέρπη
Ο δεύτερος τόμος

Το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό έργο του Ηροδότου για τη χώρα των Φαραώ, την Αίγυπτο.

Στην εναρκτήρια φράση του βιβλίου, δηλώνεται η πρόθεση του πέρση βασιλιά Καμβύση, να κυριεύσει την Αίγυπτο.
Το κίνητρο που εξωθούσε τον Καμβύση να κατακτήσει το βασίλειο των Φαραώ δεν ήταν μόνο η κατά του Κύρου συμμαχία της χώρας αυτής με τον Λυδό Κροίσο. Παράλληλα με τα πολιτικοδιπλωματικά, πολλά ήταν και τα οικονομικά αίτια που παρακινούσαν τον Καμβύση να επεκτείνει το κράτος του σε βάρος της Αιγύπτου.

Ο συγγραφέας δεν ασχολείται όμως μόνο με το παραπάνω θέμα. Στην «Ευτέρπη» μάς παρέχονται ποικίλες πληροφορίες για την αρχαία Αίγυπτο· και η μεγάλη αυτή αφηγηματική ενότητα αποτελεί τον λεγόμενο Αιγυπτιακό Λόγο.
Μια πρώτη, πληροφορία συνίσταται στην αιγυπτιακή μέθοδο υπολογισμού του ημερολογιακού έτους, μέθοδο, ακριβέστερη, από την αντίστοιχη ελληνική. Αλλά και για τα ονόματα των δώδεκα θεών υποστηρίζεται πως οι αρχαίοι πρόγονοί μας τα είχαν εμπνευσθεί από τους Αιγυπτίους. Απαριθμούνται, εν συνεχεία, τα εδαφολογικά και τοπιογραφικά αιγυπτιακά χαρακτηριστικά, αντιστοιχισμένα, μάλιστα, με ελληνικά δεδομένα.
Συνημμένα κεφάλαια στο θέμα της Αιγύπτου είναι και εκείνα τόσο των Πυραμίδων όσο και του Νείλου.
Το επιστημονικό πεδίο στο οποίο κινείται ακολούθως ο ιστοριογράφος, ακούει στο όνομα «Αιγυπτιακή Εθνογραφία», οπότε διά τρόπου αυτού, ο Ηρόδοτος αποβλέπει, στον προσδιορισμό της ταυτότητας των ομοεθνών του: συσχετίζοντάς τους δηλαδή με έναν «μη Ελληνα», τον οποίο τον εκπροσωπεί ο Αιγύπτιος. Οταν, αφετέρου, ο ιστοριογράφος επεκτείνει την έρευνά του και στην περιοχή της ηθογραφίας, ασχολείται και με τη γυναίκα της Αιγύπτου, τονίζοντας, ιδίως, ότι της απαγορευόταν να επιτελεί όσα καθήκοντα θεωρούνταν θεμιτό να υπηρετήσει μια Ελληνίδα.
Ταυτόχρονα, ο Ηρόδοτος, μεταβαίνει από το κεφάλαιο το αναφερόμενο στους θεούς της Αιγύπτου στο ζήτημα της αποδοχής, από τους κατοίκους της, τής θεωρίας της μετεμψύχωσης. Και κατά τον ίδιο τρόπο, ο σημερινός αναγνώστης της «Ευτέρπης», πληροφορείται τόσο τη διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών της χώρας όσο και τα της κόμης των ιερέων της. Κι ενώ ακολουθεί παρουσίαση των ταφικών εθίμων, δεν απουσιάζει από τις σελίδες της «Ευτέρπης» ούτε η περιγραφή των διατροφικών συνηθειών των Αιγυπτίων. Αλλά και τα παρακάτω τους έθιμα τα θεωρεί άξια αναφοράς ο Ηρόδοτος: εκείνο, λόγου χάρη, της συγκατοίκησης των Αιγυπτίων με τα ζώα τους, ή το έτερο της περιτομής. Κάθε άλλο, επίσης, παρά αφήνει αδιάφορο τον ιστοριογράφο μας το ζήτημα της αιγυπτιακής γραφής. Τέλος, σύμφωνα με Ηροδότεια μαρτυρία, οι Αιγύπτιοι πρώτοι, στην παγκόσμια ιστορία, είχαν την ιδέα να υποδιαιρέσουν την Ιατρική σε επί μέρους κλάδους και να αναθέσουν την άσκησή της σε άτομα εξειδικευμένα στη θεραπεία διακριτών οργάνων του ανθρωπίνου σώματος.
Η αξία του βιβλίου, κατά τα άλλα, συμπυκνώνεται στην εξής άποψη του T.R. Glover: πως με την «Ευτέρπη» «διαθέτουμε κάτι το οποίο στην πραγματικότητα το χαρακτηρίζει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά και πολυτιμότερη αξία από οποιαδήποτε ακριβή πληροφορία που, κατά τρόπο αμερόληπτο, θα μπορούσε να μας είχε παρασχεθεί για την Αίγυπτο του 450 π.Χ.». Και παρομοίως, κατά τον παραπάνω συγγραφέα, γνωρίζουμε έτσι «την αιγυπτιακή αντίδραση απέναντι στο κυρίαρχο ελληνικό πνεύμα· και όλα αυτά εκφρασμένα από έναν άνθρωπο μοναδικής ευαισθησίας, ομολογημένης εντιμότητας και γνήσιας πνευματικής συγκρότησης».

Μαζί,
Γνωρίστε τον κόσμο της νέας επιχειρηματικότητας
STARTUPPER MAG
Το νέο μηνιαίο περιοδικό της ελληνικής Startup σκηνής
• Ενημερωθείτε για το σήμερα και το αύριο σε Ελλάδα και εξωτερικό
• Πώς και πού θα κάνετε τα πρώτα σας βήματα
• Ποια είναι τα εργαλεία χρηματοδότησης και τα κέντρα υποστήριξης
• Ακολουθήστε παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων

Και σχεδιάσετε τη δική σας startup.
Μια νέα προσθήκη, στα ένθετα περιοδικά του «Βήματος της Κυριακής». Το «STARTUPPER MAG», που κυκλοφορεί από αυτή την Κυριακή 28 Ιουλίου, και κάθε τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, (εκτός Αυγούστου), καταγράφει και αναλύει όσα συμβαίνουν στο πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα των Startup εταιρειών στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Στόχος της νέας αυτής προσπάθειας είναι να ανοίξει τον κόσμο της νέας επιχειρηματικότητας και των Startups στο ευρύ κοινό, ενημερώνοντας για το σήμερα και το αύριο αλλά και βοηθώντας τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες να σχεδιάσουν την πορεία τους μέσα από μια δύσκολη αλλά πολύ συναρπαστική διαδρομή, γεμάτη ευκαιρίες για τους ίδιους αλλά και για τη χώρα μας.
Το πρώτο, λοιπόν, τεύχος του «STARTUPPER MAG» θα κυκλοφορήσει αυτή την Κυριακή και θα αποτελεί ένα τεύχος «αναφοράς» προκειμένου το ευρύ κοινό μιας μεγάλης εφημερίδας να έρθει σε επαφή με την ελληνική Startup σκηνή.
Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού οι αναγνώστες θα μπορούν να μάθουν τι σημαίνει Startup, καθώς και πολλές ακόμη έννοιες που θα βρουν στο γλωσσάρι στις σελίδες του «STARTUPPER MAG».
Επιπλέον θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα εργαλεία χρηματοδότησης μιας Startup εταιρείας, αλλά πώς και πού θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα.
Ταυτόχρονα όμως μέσα στις σελίδες του «STARTUPPER MAG» θα μπορούν να διαβάσουν, για πρώτη φορά, όλη την ιστορία της πιο επιτυχημένης, έως σήμερα, Startup εταιρείας στην Ελλάδα, αυτή του «TAXI BEAT» που πλέον έγινε «BEAT». Μια διαδρομή, που όπως αναφέρει ο ίδιος ο CEO της εταιρείας, Νίκος Δρανδάκης μονάχα εύκολη δεν ήταν και πέρασε από πολλά και δύσκολα κύματα έως ότου φτάσει η στιγμή της εξαγοράς από τον γερμανικό κολοσσό «Daimler».
Στο νέο περιοδικό του ΒΗΜΑΤΟΣ όμως θα βρείτε καταγεγραμμένη όλη την ιστορία της ελληνικής Startup σκηνής, όπως την έχει καταγράψει η ομάδα του Startupper.gr και η οποία ξεκινά στην ουσία το 2012, ενώ παράλληλα θα διαβάσετε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει οι πρεσβείες συγκεκριμένων χωρών προκειμένου να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας.
Βεβαίως θα διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, όπως απόψεις σημαντικών «μονάδων» της ελληνικής σκηνής αλλά και εκλεκτούς συναδέλφους δημοσιογράφους, στο πρώτο «STARTUPPER MAG» το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτή την Κυριακή 28 Ιουλίου.
Στο πρώτο τεύχος του «STARTUPPER MAG» θα υπάρχει και μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του αναπληρωτή CEO μια μεγάλης επιχείρησης της Ελλάδας, πυλώνα της οικονομίας θα λέγαμε, σχετικά με το πώς και γιατί και οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν από τις καινοτομικές ιδέες των Startups, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο όλα τα μέρη.
Επίσης, στο πρώτο τεύχος θα υπάρχει ένας «κατάλογος» της ελληνικής Startup σκηνής, ένας πολύτιμος χάρτης πορείας με όλα τα κέντρα υποστήριξης αλλά και τα μεγαλύτερα δρώμενα στο χώρο, τα οποία έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο να συστήσουν τον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων στους νέους αλλά και μεγαλύτερους στην ηλικία ιδρυτές, προσφέροντας ακόμα και τα πρώτα χρήματα για το νέο ξεκίνημα αλλά και την πολύτιμη βασική εκπαίδευση στα της επιχειρηματικότητας.
Ποιοι, πώς και γιατί
Την ευθύνη της έκδοσης του «STARTUPPER MAG» έχει η ομάδα του Startupper.gr, το οποίο αποτελεί ένα από τα λίγα ηλεκτρονικά μέσα που παρακολουθεί την ελληνική Startup σκηνή και το μοναδικό που έχει εστιάσει τη θεματολογία του στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, παρακολουθώντας όλα όσα συμβαίνουν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το Startupper.gr αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς, από το οποίο περνούν όλες οι ειδήσεις που αφορούν το οικοσύστημα των Startup εταιρειών στην Ελλάδα, ενώ στα πέντε και πλέον χρόνια της λειτουργίας του έχει βρεθεί σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, είτε αυτές συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας, είτε στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό το «STARTUPPER MAG» αποτελεί μια φυσική εξέλιξη για το Startupper.gr και του Westart.gr αποτελώντας το πρώτο και ταυτόχρονα το μοναδικό περιοδικό που έρχεται να καταγράψει την ελληνική Startup σκηνή σε συνεργασία φυσικά με το κύρος και την δύναμη μιας ιστορικής εφημερίδας όπως «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».

Ακόμη

Autohub

Το πληρέστερο ένθετο για το αυτοκίνητο

Και

ΒHMAgazino

Μπραντ Πιτ. Παγκόσμιο κινηματογραφικό είδωλο.

Και στην απλή έκδοση των €2.