Μια από τις πιο συνηθισμένες – και βασανιστικές – απορίες όλων μας είναι αν κάνουμε ευτυχισμένα τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και αν δυσκολευόμαστε να δώσουμε μια σίγουρη απάντηση όταν το ερώτημα αφορά, για παράδειγμα, τον σύντροφό μας, τις στιγμές που αναρωτιόμαστε για το λίγο μηνών βρέφος μας τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Βλέπετε, για αρκετό καιρό τα μωρά δεν μπορούν να μας επικοινωνήσουν τα θετικά συναισθήματά τους όχι μόνο με λέξεις, αλλά ούτε και με χειρονομίες ή εκφράσεις. Ωστόσο οι παρακάτω ενδείξεις αρκούν για να καταλάβουμε αν το μωράκι μας είναι χαρούμενο.

Νεογέννητα: Δεν χορταίνει να σας κοιτάζει
Δυστυχώς για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του το μωράκι σας δεν μπορεί να ανταποδώσει τα χαμόγελα και τον ενθουσιασμό σας. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται ότι δεν απολαμβάνει την αγάπη σας! Αν όταν το κρατάτε σας κοιτάζει γαλήνια στα μάτια, σας εκφράζει την ευχαρίστησή του.

Μηδέν έως τριών μηνών: Βουλιάζει στα χέρια σας
Μέχρι τα γέλια να γίνουν κανόνας, τα βρέφη είναι ευχαριστημένα με πολύ λίγα πράγματα: Τους αρκεί να είναι στεγνά, χορτάτα και να βρίσκουν παρηγοριά όταν κλαίνε. Σε αυτό το διάστημα, η σπουδαιότερη ένδειξη ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς είναι η «εφαρμογή» του μωρού σας. Αν όταν το παίρνετε αγκαλιά κολλάει πάνω στο σώμα σας αντί να τεντώνεται μακριά, σας δείχνει ότι αισθάνεται άνεση και ασφάλεια.

Ενός έως τριών μηνών: Χαμογελάει και είναι μεταδοτικό
Τα πρώτα χαμόγελα των μωρών προκύπτουν αντανακλαστικά ή μετά την ικανοποίηση κάποιας σωματικής λειτουργίας. Μεταξύ των πρώτων τεσσάρων και δέκα εβδομάδων της ζωής του, ωστόσο, το μικρό σας θα ξεκινήσει να χαμογελά αυθόρμητα, δηλαδή απευθυνόμενο σε κάποιο πρόσωπο ή κίνηση. Η πιο απολαυστική περίοδος έχει επίσημα αρχίσει!

Τριών με έξι μηνών: Τα γέλια δεν σταματούν
Πλέον το μωράκι σας ξεκαρδίζεται σε καθημερινή βάση. Τα πρώτα πράγματα που προκαλούν τα βρεφικά γελάκια είναι τα αστεία αγγίγματα και ήχοι. Με άλλα λόγια οι όμορφες στιγμές που περνάτε και η συναισθηματική του σύνδεση μαζί σας. Από την ηλικία των έξι μηνών το αστείο που ενθουσιάζει περισσότερο τα βρέφη είναι το στοιχείο της έκπληξης – γι’ αυτό και τα περισσότερα χαίρονται τόσο πολύ όταν τους κάνουμε «κούκου».

Τεσσάρων με επτά μηνών: Τιτιβίσματα
Τώρα το σπίτι σας έχει γεμίσει με τους ήχους από τα πρώτα του συλλαβίσματα. Αυτοί οι φαινομενικά ακατάληπτοι θόρυβοι, μπορούν να μας μάθουν πολλά πράγματα για τη διάθεση του μωρού μας αν τους ακούσουμε με προσοχή, καθώς στην πραγματικότητα είναι οι πρώτες του προσπάθειες να μιμηθεί τις λέξεις και τους τονισμούς μας. Έτσι, σύμφωνα με την Αθηνά Βουλομάνος, διευθύντρια στο Εργαστήριο Βρεφικής Αντίληψης και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όταν… απαγγέλλει τα «αγκού» του με λεπτότερη φωνή από ό,τι συνήθως, αυτό που μας λέει είναι ότι απολαμβάνει την παρέα μας ή ότι κάτι του φαίνεται ενδιαφέρον.

Δώδεκα με δεκαοκτώ μηνών: Μικροί κωμικοί
Μετά το πρώτο έτος της ζωής του, το παιδί δεν περιορίζεται στο να περιμένει να το διασκεδάσουμε. Θέλει και εκείνο να μας προκαλέσει το γέλιο! Σιγά – σιγά, όσο το μωρό σας μεταμορφώνεται σε παιδάκι, θα το παρακολουθείτε να αναπτύσσει τη δική του αίσθηση του χιούμορ και είναι βέβαιο πως θα καταφέρει με ευκολία να σας κάνει να γελάσετε. Σε αυτή την ηλικία, τα αγαπημένα του αστεία θα περιστρέφονται γύρω από την παράδοξη χρήση καθημερινών αντικειμένων: Μια πάνα φορεμένη για καπέλο, ένα κλαδί σε ρόλο αλόγου, η μαμά να ισχυρίζεται ότι θα φορέσει το μπλουζάκι του, είναι όλα πράγματα που σίγουρα θα το ψυχαγωγήσουν.