Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση, αλλά προσβάλλει έναν στους πέντε ανθρώπους κάθε χρόνο. Σαν να μην έφτανε αυτό, το γεγονός ότι δεν σας έχει συμβεί μέχρι σήμερα δεν συνεπάγεται και πως δεν θα σας απασχολήσει στο μέλλον, καθώς εκτός από τα γενετικά αίτια, σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της διαδραματίζουν και οι συγκυρίες. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε, αλλά και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας προκειμένου να την αποφύγετε.

Τι είναι η αλλεργία στον ήλιο;

Πρόκειται για μια αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος στα πλαίσια της οποίας ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που υφίσταται το δέρμα μας από τον ήλιο ως ενδεχόμενη απειλή και επιχειρεί να τα εξουδετερώσει. Το αποτέλεσμα είναι ένα κόκκινο εξάνθημα, το οποίο ενίοτε ενδέχεται να εμφανίζεται υπερυψωμένο ή να συνοδεύεται από φουσκάλες ή σπυράκια και το οποίο προκαλεί κνησμό ή πόνο. Η φωτοδερματίτιδα δεν συνδέεται με τον καρκίνο του δέρματος ή τη φωτογήρανση.

Γιατί εμφανίζεται;

Τα ακριβή αίτια δεν είναι βέβαια, όμως φαίνεται πως υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, με χρόνια συστηματικά νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος ή με οικογενειακό ιστορικό φωτοδερματίτιδας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξάνθημα μετά την έκθεση στον ήλιο. Άλλες αιτίες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αλλεργία είναι η χρήση καλλυντικών – αλλά και κακής ποιότητας αντηλιακών, αρωμάτων αλλά και διάφορων φαρμάκων πριν από την ηλιοθεραπεία. Επίσης, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουμε φωτοδερματίτιδα τις πρώτες φορές που θα εκτεθούμε σε έντονο ήλιο, καθώς σταδιακά το δέρμα μας αναπτύσσει ανοχή.

Τι να κάνουμε αν παρουσιάσουμε συμπτώματα;

Όπως και σε κάθε άλλη αλλεργία θα πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε έναν δερματολόγο ή αλλεργιολόγο. Εκείνος ή εκείνη θα αξιολογήσει το πρόβλημα και ενδέχεται να μας προτείνει κάποια αλοιφή ή αντιβίωση. Όσο απλή και αν είναι μία αλλεργία, καλό είναι να μην επιχειρούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

Πώς μπορούμε να την αποφύγουμε;

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο που έχουμε στη διάθεσή μας. Άλλωστε η προστασία απέναντι στον ήλιο δεν μας προφυλάσσει μόνο από τη συγκεκριμένη αντίδραση αλλά και από ένα πλήθος ακόμη προβλημάτων.

– Αποφεύγουμε την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες που οι ακτίνες του είναι πιο έντονες.

– Χρησιμοποιούμε δερματολογικά ελεγμένα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. Αν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία, ζητάμε τη γνώμη του δερματολόγου μας.

– Δεν επιβαρύνουμε το δέρμα μας με καλλυντικά πριν την επίσκεψή μας στην παραλία.

– Προτιμάμε να καλύπτουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας τις ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια.

-Προσπαθούμε η έκθεσή μας στον ήλιο να γίνεται σταδιακά. Δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία στο πρώτο μας μπάνιο στη θάλασσα.