Η νεότερη ελληνική ιστορία μέσα από ένα σπουδαίο συλλογικό έργο, σε επιμέλεια του Βασίλη Παναγιωτόπουλου, με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών, ιστορικών και κοινωνιολόγων.
Πλούσια εικονογράφηση, χάρτες, πίνακες, επεξηγηματικά κείμενα, χρονολόγια, βιβλιογραφία
Αυτή την εβδομάδα ο πρώτος τόμος:
Ο ελληνικός λαός υπό τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Οσα προηγήθηκαν της Επανάστασης του 1821
Η «Ιστορία του Νέου Ελληνισμού» συνιστά ιδιαίτερο εκδοτικό γεγονός. Αποτελεί έργο υψηλής εκλαΐκευσης και επιστημονικής εξειδίκευσης με την υπογραφή έγκυρων ελλήνων επιστημόνων και οργανισμών. Κάθε τόμος περιλαμβάνει στοιχεία για την πολιτική και την πολιτιστική πορεία της Ελλάδας από τη στιγμή της δημιουργίας του Νέου Ελληνικού Κράτους. Εργο που πληροφορεί αλλά και εκπαιδεύει ταυτόχρονα τους αναγνώστες του στην ιστορική σκέψη, μέσα από πρωτότυπες επιστημονικές συμβολές από δεκάδες καταξιωμένους ιστορικούς και ερευνητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Καρπός πολύχρονης ιστορικής έρευνας με συστηματική αξιοποίηση των πηγών και θέματα που, μέσα από τις σελίδες αυτού του έργου, για πρώτη φορά παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο στην ελληνική ιστοριογραφία.
Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με βασική μέριμνα να είναι εύληπτο για το ευρύ αναγνωστικό κοινό, χωρίς καμία παραχώρηση στην ποιότητα και στην ακρίβεια των πληροφοριών, αλλά και χωρίς κανένα εμπόδιο στην ελεύθερη έκφραση των απόψεων των συγγραφέων. Στην κατεύθυνση αυτή συντελούν η πλούσια εικονογράφηση, οι χάρτες και οι πίνακες που δημιουργήθηκαν ειδικά για το έργο αυτό, καθώς και τα ποικίλα συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα, τα χρονολόγια, η βιβλιογραφία και όσα άλλα πλαισιώνουν και συνοδεύουν τα κείμενα της Ιστορίας.
Η νέα αυτή εκδοτική προσφορά του «Βήματος» σε οκτώ τόμους, πραγματεύεται τις περιόδους της Οθωμανικής κυριαρχίας από το 1770 έως το 1821 μέσα από την πολιτική πραγματικότητα και την οικονομική και κοινωνική οργάνωση που οδήγησαν στην Επανάσταση, καθώς και τη συμβολή του Διαφωτισμού, την ιστορία της παιδείας, των θεσμών και του δικαίου. Στη συνέχεια, ανατέμνει συνολικά τα χρόνια των αγώνων της ανεξαρτησίας, της ίδρυσης του ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ύπαρξής του, αλλά και τις εξελίξεις για τον ελληνισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τη στιγμή της Επανάστασης μέχρι το 1871.
Μαζί
Μίκης Θεοδωράκης, ο πολιτικός
Για πρώτη φορά τα μεγάλα ιστορικά, πολιτικά και θεωρητικά κείμενα του κορυφαίου Ελληνα, όπως τα επέλεξε ο ίδιος από το προσωπικό του αρχείο, γραμμένα στις πιο ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας.
- Οι ιδέες
- Οι αξίες
- Η αντίσταση στους τυράννους
- Η δημοκρατία
- Η πολιτική ελευθερία
- Τα δικαιώματα του ανθρώπου
- Η εθνική ανεξαρτησία
- Η παγκόσμια ειρήνη
- Τα γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία μας
Αυτή την εβδομάδα,
Πολιτικά: Θεωρία και Πράξη, Τόμος Α’
Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί επί δεκαετίες για το ψευδεπίγραφο «θέμα»: «Ο Μίκης είναι μέγας συνθέτης, αλλά δεν είναι πολιτικός». Αν πολιτικός σημαίνει επαγγελματίας πολιτικός, ο Μίκης Θεοδωράκης πράγματι ούτε είναι ούτε και υπήρξε ποτέ πολιτικός. Οσο πολιτικός σημαίνει μόνιμος διαχειριστής της εξουσίας, όσο σημαίνει οσφυοκάμπτης που προσαρμόζει, σαν χαμαιλέων, αυτά που θα πει και θα κάνει σε ό,τι επιβάλλεται από άλλους, ο Μίκης Θεοδωράκης πράγματι δεν μπορεί –και, κυρίως, δεν θέλει– να φέρει τον «τίτλο».
Οι επαγγελματίες της πολιτικής ποτέ τους δεν κατανόησαν ότι με έναν άνθρωπο σαν τον Μίκη Θεοδωράκη, που είναι φορέας πρωτογενούς αντίληψης και σκέψης και που κινείται αποκλειστικά και μόνον από τη συνείδησή του, αυτή είναι μία εντελώς χαμένη υπόθεση: ουδείς ποτέ μπόρεσε να του επιβάλλει το τι θα πει, το τι δεν θα πει, το τι θα πράξει ή όχι. Αυτό είναι Πολιτική. Και αποτελεί μέτρο με το οποίο άπαντες στον δημόσιο βίο θα έπρεπε να κρίνονται.