Τώρα που άρχισαν τα σχολεία, το σπίτι σας κατά πάσα πιθανότητα έχει αρχίσει να θυμίζει κυψέλη: Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, μεγαλύτεροι και μικρότεροι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν βουΐζοντας περισσότερο ή λιγότερο ευχαριστημένα. Για εσάς οι μετακινήσεις μοιράζονται κυρίως μεταξύ δουλειάς και αγγαρειών. Για τα παιδιά σας ξεκινούν από το σχολείο και πριν καταλήξουν στο σπίτι περνούν από το φροντιστήριο, το κέντρο ξένων γλωσσών και τις αθλητικές ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Ενδιάμεσα συναντιέστε και ανταλλάζετε μερικές κουβέντες για την ημέρα σας, συχνά συνοδευόμενες από γκρίνια και παραινέσεις. Το βράδυ είστε όλοι πολύ κουρασμένοι και η προσοχή σας πολύ διασπασμένη από τις οθόνες για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε πραγματικά. Λογικό δεν είναι τα παιδιά να έχουν ορισμένα παράπονα;

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Αμερικανοί ερευνητές ρώτησαν 2000 παιδιά ηλικίας 6 με 17 ετών πώς αισθάνονται σε σχέση με τον χρόνο που περνούν με τους γονείς τους, και το 73% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έχουν ανάγκη από περισσότερες ευκαιρίες σύνδεσης με την οικογένειά τους. Τα ίδια συναισθήματα εξέφρασε και το 70% των γονιών που έλαβαν μέρος.

Τα παραπονεμένα πιτσιρίκια, όμως, ανέφεραν και τις δραστηριότητες που θα επέλεγαν για να αλληλεπιδράσουν με τους γονείς τους. Με σειρά δημοτικότητας, αποφάσισαν ότι θα ήθελαν μια βόλτα στην παραλία, αθλητικές δραστηριότητες, μια επίσκεψη στην πισίνα, να δουν όλοι μαζί μια ταινία στον κινηματογράφο, να παίξουν στο πάρκο, να πάνε για κάμπινγκ, να κάνουν μια εκδρομή, να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να πάνε για ψώνια. Ωστόσο, λίγο πιο χαμηλά στη λίστα συμπεριέλαβαν και ακόμη πιο εύκολες και ανέξοδες επιλογές, όπως το να μαγειρέψουν ή να φάνε όλοι μαζί, να παίξουν επιτραπέζια και να ζωγραφίσουν.

Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε;

Αν αισθάνεστε πως ο χρόνος που προσφέρετε στα παιδιά σας δεν είναι αρκετός, μην νιώθετε τύψεις: Τόσο το δικό σας όσο και το δικό τους πρόγραμμα δυστυχώς δεν σας αφήνουν το περιθώριο να απολαύσετε τις οικογενειακές στιγμές που όλοι σας έχετε ανάγκη και είναι βέβαιο πως κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Αφού, όμως, ο χρόνος είναι συγκεκριμένος και δεν μπορεί να αυξηθεί και πολύ, εστιάστε στο περιεχόμενο. Μειώστε τη συμμετοχή των οθονών στην καθημερινότητά σας με τα παιδιά και μην αναζητάτε την τέλεια ευκαιρία για να διασκεδάσετε μαζί τους. Το μόνο που έχουν στ’ αλήθεια ανάγκη είναι η προσοχή και η αγάπη σας.